Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отварят гробницата на Христос за пръв път от векове

Мащабна реставрация се извършва от екип учени, работили преди това по Акропола и „Света София“

Специалистите ще могат да изследват оригиналната скална ниша, в която се смята, че е било положено тялото на Христос. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отварят гробницата на Христос за пръв път от векове

Специалистите ще могат да изследват оригиналната скална ниша, в която се смята, че е било положено тялото на Христос. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гробницата, в която се предполага, че е положено тялото на Исус Христос сред разпъването му на кръст, е достъпна за първи път от векове. Мраморната плоча, покриваща издълбаната в скалата ниша в църквата „Възкресение Христово“ в Стария град на Йерусалим, е повдигната като част от мащабна реставрация на стойност 4 милиона долара на най-сакралния монумент в християнската религия, се посочва в доклад на „Нешънъл джиографик“.

Специалистите сега ще могат да изследват оригиналната скална ниша, в която се смята, че е било положено тялото на Христос.

„Мраморната плоча бе изтеглена и бяхме изненадани от количеството материал под нея – казва археологът Фредрик Хибърт пред изданието. – Ще бъде дълъг научен анализ, но накрая ще можем да видим оригиналната каменна настилка, върху която, според преданието, е било поставено тялото на Исус.“

Гробницата е във вътрешността на структура, известна като Едикула, реставрирана в момента от екип гръцки консерватори от Националния технически университет в Атина. Специалистите преди това са работили върху Акропола и храма „Света София“ в Истанбул.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

По думите на проф. Антония Моропулу, ръководител на екипа, преместването на мраморната плоча с размери 90 сантиметра на 1,5 метра е било „критичен момент“ при възстановяването на Едикула.

Разкриването на погребалното ложе ще позволи на археолозите да изследват оригиналната му повърхност, посочва „Нешънъл Джиографик България“. Анализът на скалата ще даде повече информация за оригиналната форма на погребалната камера. Освен това ще стане ясно как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин, през 326 г.

Работата по реставрацията се очаква да приключи през 2017 г. Проектът струва 4 милиона долара, като част от парите са осигурени чрез дарение от краля на Йордания Абдула II.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах