СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шоуто на Слави да стане Горна камара на парламента

Не е ли време за едно Велико народно събрание под диригентската палка на Ку-ку бенд?

Слави Трифонов вече има известен опит с носенето на лавров венец. Снимка: обложката на албума „Вокс попули“ на „Ку-ку бенд“ - Шоуто на Слави да стане Горна камара на парламента

Слави Трифонов вече има известен опит с носенето на лавров венец. Снимка: обложката на албума „Вокс попули“ на „Ку-ку бенд“

Съдии пишат на Слави Трифонов – четвърта най-висша касационна инстанция след ВКС и ВАС… Депутати смирено слушат инструкциите на сценаристите му за въвеждане на мажоритарна система с абсолютно мнозинство (някои си водят бележки – да не пропуснат нещо важно). Главният прокурор – над който е само Господ Бог – дава публичен отговор на запитване на Трифонов.

Чудя се дали да не се консултирам и аз – може би не със самия Трифонов, кой съм аз да се целя толкова високо, може би с Тошко или с Кулеков… Искам, жадувам да питам: не е ли време за промяна на формата на управление на тази „няма такава държава“? Не е ли редно след абсолютната мажоритарна, да станем и абсолютна президентска република „няма такава държава“? Не е ли време Шоуто на… ш-ш-т, не споменавайте напразно името Му – да стане и по-официално една Горна камара на българския парламент, един Сенат, в който Главният шоумен ще стои отпред като един Цезар, а сценаристите и бендът ще се подредят амфитеатрално като сенатори? Заседанията ще започват с изслушване на крака на „няма такава държава“ и ще приключват с поредица от червени точки № 18 – за да се запази известна прикритост и сакралност на водените дебати.

От друга страна – не съм единодушен (по д-р Филипов) дали Сенат би било най-подходящото название на този уникален и универсален център на просветата и народовластието, в какъвто се превърна Шоуто на… да се свети името Му. Сенатът е част от разделението на властите, а на Шоуто вече много повече му прилича синкретизмът на властите. Към Него плахо пристъпят и депутати, и министри, и прокурори, и съдии – Шоуто се превърна в арбитражен форум на всички власти – политически, социални и сексуални… Не бих се учудил, ако споровете в Светия Синод също потърсят арбитража на Шоуто – там веднага ще предложат богословска канонична експертиза.

Народовластието не познава граници и често пъти върви по причудливи и неочаквани пътища. Наистина, не е ли време за едно Велико народно събрание под диригентската палка на Ку-ку… бенд?

Покойният драматург Иван Радоев често цитираше една мисъл на дядо си:

„В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!“


Бел. ред. – коментарът е профила на Огнян Минчев във Фейсбук, публикуваме го с разрешението на автора. Заглавието и подзаглавието са на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg