Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ако ИТН спечели властта, културата последна грижа

„Изправи се...“ предлагат медиен омбудсман, ДБ - Акредитационна комисия, БСП - Закон за защита на българския език, ГЕРБ - постоянно участие на биеналето във Венеция

Много от хората в Шоуто на Слави идват от културата, затова Трифонов може да остави културния ресор в своя кабинет на някой от своя екип. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Слаейков - Ако ИТН спечели властта, културата последна грижа

Много от хората в Шоуто на Слави идват от културата, затова Трифонов може да остави културния ресор в своя кабинет на някой от своя екип. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Слаейков

Социолозите твърдят, че има голяма вероятност след изборите на 11 юли правителство да бъде сформирано от Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“. Това вероятно ще стане с цената на колаборация с други партии от протестния вот. Затова можем да се опитаме да предвидим какво би се случило в областта на културата в различни конфигурации.

ИТН е представила предизборна програма, доста по-различна от програмата за предходните избори на 4 април. Културата и този път присъства лаконично, а медиите изцяло отсъстват като приоритет. Основният фокус е поставен върху козметично повишаване на бюджета за култура до 0,7%. Във властта на министъра на културата обаче ще бъде оставена за реализация точка втора от културната програма на „Има такъв народ“. В нея се предвижда „преразглеждане на механизма за избор на административни кадри в сектора“, или по-точно подмяна на кадрите в културата. Този процес практически започна със служебния министър Велислав Минеков, който вече стартира уволнения и нови назначения, дори без да преразглежда механизма. ИТН освен това предвиждат промени в Закона за меценатството и авторското право, осъвременяване на законите за читалищата и културните ценности, дигитализация на културното наследство и създаване на инициатива, наречена „национален културен афиш и туристически календар“.

Диференциран ДДС от „Изправи се! Мутри вън!“

Невъзможно е да се правят предположения кой ще бъде министър на културата в следващото правителство, без да се стигне до спекулации. Но ако ИТН решат да управляват в коалиция с „Изправи се! Мутри вън!“, възможно е постът да бъде даден на хората на Мая Манолова и „Отровното трио“ (вече дуо, след като третият от тях – Велислав Минеков – се отдели). Програмата на коалицията, свързана с културата, е доста богата. Започва с намерение за създаване на Национална стратегия за културата и творческите индустрии. Амбицията за увеличаване на бюджета е едновременно мащабна и осъществима – ежегодно повишаване с 20% на средствата за култура. Основните приоритети в културната програма на „Изправи се..“ са по-скоро икономически и са свързани с публично-частни партньорства, създаване на общински фондове „Култура”, кредитиране на културни дейности. Не са пропуснати и Законът за меценатството, Законът за читалищата и дигитализация. Любопитно е обещанието за въвеждане на диференциран ДДС за всички изкуства.

„Изправи се…“ са фиксирани и върху медийната среда. При тях се появява фигурата на „медиен обмудсман” – като косвено признание, че медиите са четвърта власт. Предлагат регистър на собствеността на медиите, какъвто вече съществува. Промяна в структурите на СЕМ и обществените медии също е замислена.

1% за културата от Демократична България

Ако ИТН приеме да управлява с „Демократична България“, ще се наложи да се съобрази с една доста детайлна програма за култура, в която основните приоритети вече са начертани – стратегия с десетгодишен хоризонт, 1% от бюджета да се харчи за култура, промяна на почти всички закони в областта на културата… Освен обичайните неща, които се срещат в повечето програми, от „Демократична България“ предлагат създаването на Акредитационна комисия по култура, която да атестира както държавните и общински културни институции, така и индивидуалните творци. В програмата на ДБ се предвижда и строеж на нов Музей на съвременното изкуство. В културната си политика демократите въвеждат понятието „граждански патриотизъм“, което изключва ксенофобския елемент. В дългосрочен план се предвижда и създаване на учебници по културна история на България и Балканите.

Закон за защита и употреба на българския език от БСП

БСП също предлагат 1% от бюджета на държавата да отива за култура. В мъглива формулировка социалистите обещават „да възпитават в патриотичен дух кадрите в областта на културата”. Сред необичайните предложения при тях е създаването на Закон за защита и употреба на българския език, писменост и книжовност, както и на Закон за сценичните изкуства. В областта на медиите се предвиждат квоти за българска творческа продукция.

Културата отсъства

Българските патриоти – ВМРО, НФСБ и Воля – имат програма от 10 точки, в която културата не присъства.
ДПС няма очертани приоритети за тези избори.

Отделен бюджет за публично изкуство от ГЕРБ

Досегашните управляващи от ГЕРБ обаче този път са предложили детайлна и много подробна културна програма, която ако бяха изпълнили, докато бяха на власт, може би щеше да създаде една наистина качествена културна среда у нас. В нея те споменават отделен бюджет за монументални произведения в градската среда, политика за представяне на българската литература в чужбина, увеличаване на средствата за филмопроизводство на БНТ, държавна помощ за излъчване на български телевизии в съседните ни държави, постоянно и гарантирано участие на България на Венецианското биенале, всеобща дигитализация на културата, включително аудио-визуалните фондове, привличане на изявени личности от чужди държави за популяризация на българската култура, категоризация на театрите, стратегия за културен туризъм с петгодишен хоризонт, включване на културните събития у нас в Tripadvisor… Предложенията, при това изумително конкретни, са много. Вероятно усещането, че няма да се наложи да ги изпълняват, е улеснило изброяването им.

По някакъв парадоксален начин културата се оказа ключов фактор за разграничаване на програмите на партиите. Насипните разкрития, които белязаха краткия мандат на служебното правителство, бяха най-шумно комуникирани именно в Министерството на културата. Спокойно може да се каже, че двумесечното присъствие на Велислав Минеков на поста министър превърна културата в лакмус за управленски намерения. Всеки следващ приемник на поста ще бъде сравняван с проф. Минеков – по размах, пунктуалност, последователност и мотивация. Все пак обаче от един министър на културата в редовно правителство се очаква много повече от разобличения – той трябва да създаде стратегия за действие и това е по-важно или поне толкова важно, колкото ровенето в калта на миналото.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg