Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Къса ли човекът нервите на люляка?

Учени изследват влиянието на човешките реакции върху растенията - затова трябва да се пуснете по пързалка с бобово растение в скута

Пързалката, част от т.нар. „Флорентински експеримент“. Снимка: Музей Строци - Къса ли човекът нервите на люляка?

Пързалката, част от т.нар. „Флорентински експеримент“. Снимка: Музей Строци

Науката отдавна е доказала, че растенията – било то бобът или розите – влияят положително върху човешките емоции. Дали обаче в тази връзка има взаимност? Влияят ли изобщо и как човешките емоции върху растенията? Отговор на този въпрос търсят артистът от германски произход Карстен Хьолер и директорът на музея Палацо Строци във Флоренция, Артуро Галансино. Двамата ще работят заедно с растителния невробиолог Стефано Манкузо, за да осъществят мащабен екологичен експеримент в средновековната триетажна сграда, в който растенията са главни действащи лица, пише The Art Newspaper.

Освен растения проектът включва и… 20-метрови пързалки, както и прожекции на комедийни и хорър филми. На всеки посетител на експеримента ще бъде поверено бобово растение, след това човекът и растението се спускат от специално изградена пързалка от терасата на двореца до двора. Когато се приземят успешно, показателите на бобовото растение ще се изследват от експерти, за да се провери какво влияние е оказало спускането върху растението.

Палацо Строци

Това е само първата част на експеримента, във втората посетителите се разпределят в два киносалона. В единия се показват известни комедийни филми, в другия – филми на ужасите. През тръби, инсталирани в залата, въздухът се изкарва навън и се издухва върху люляците край сградата. Ще се наблюдава дали и как ужасът и щастието на хората влияят върху растежа на люляците.

Целта на изследването е да се установи как реагират растенията на човешките емоции. Идеята, че растенията и настроението на хората имат нещо общо, е част от дълго проучване на Маркузо за интелигентността на флората.

Фантастико

„Дарвин е направил невероятни открития за интелигентността на растенията, но никога не ги е публикувал. Смятал е, че теорията му, че човекът произхожда от маймуната, е по-малко спорна – казва директорът Галансино. – Обсъждахме, че  Флоренция е много важен научен център, откъдето са започнали революциите на Галилео Галилей и Леонардо да Винчи. Не можем да сравняваме себе си с тези гении, но поне се опитваме да поставим Флоренция на картата на креативността в съвремието.“

Изследването започва на 19 април и може да се посети до 26 август.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах