Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къса ли човекът нервите на люляка?

Учени изследват влиянието на човешките реакции върху растенията - затова трябва да се пуснете по пързалка с бобово растение в скута

Пързалката, част от т.нар. „Флорентински експеримент“. Снимка: Музей Строци - Къса ли човекът нервите на люляка?

Пързалката, част от т.нар. „Флорентински експеримент“. Снимка: Музей Строци

Науката отдавна е доказала, че растенията – било то бобът или розите – влияят положително върху човешките емоции. Дали обаче в тази връзка има взаимност? Влияят ли изобщо и как човешките емоции върху растенията? Отговор на този въпрос търсят артистът от германски произход Карстен Хьолер и директорът на музея Палацо Строци във Флоренция, Артуро Галансино. Двамата ще работят заедно с растителния невробиолог Стефано Манкузо, за да осъществят мащабен екологичен експеримент в средновековната триетажна сграда, в който растенията са главни действащи лица, пише The Art Newspaper.

Освен растения проектът включва и… 20-метрови пързалки, както и прожекции на комедийни и хорър филми. На всеки посетител на експеримента ще бъде поверено бобово растение, след това човекът и растението се спускат от специално изградена пързалка от терасата на двореца до двора. Когато се приземят успешно, показателите на бобовото растение ще се изследват от експерти, за да се провери какво влияние е оказало спускането върху растението.

Палацо Строци

Това е само първата част на експеримента, във втората посетителите се разпределят в два киносалона. В единия се показват известни комедийни филми, в другия – филми на ужасите. През тръби, инсталирани в залата, въздухът се изкарва навън и се издухва върху люляците край сградата. Ще се наблюдава дали и как ужасът и щастието на хората влияят върху растежа на люляците.

Целта на изследването е да се установи как реагират растенията на човешките емоции. Идеята, че растенията и настроението на хората имат нещо общо, е част от дълго проучване на Маркузо за интелигентността на флората.

„Дарвин е направил невероятни открития за интелигентността на растенията, но никога не ги е публикувал. Смятал е, че теорията му, че човекът произхожда от маймуната, е по-малко спорна – казва директорът Галансино. – Обсъждахме, че  Флоренция е много важен научен център, откъдето са започнали революциите на Галилео Галилей и Леонардо да Винчи. Не можем да сравняваме себе си с тези гении, но поне се опитваме да поставим Флоренция на картата на креативността в съвремието.“

Изследването започва на 19 април и може да се посети до 26 август.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90