Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво имаме на Кристо, къде може да се види (снимки)

Квадрат 500 разполага с малка „екзотична“ сбирка от негови студентски работи. И Художествената академия притежава негови етюди, но не са изложени

Работи на Христо Явашев, притежание на две български национални институции. Колаж: Площад Славейков - Какво имаме на Кристо, къде може да се види (снимки)

Работи на Христо Явашев, притежание на две български национални институции. Колаж: Площад Славейков

Няколко живописни платна на Христо Явашев от времето преди да стане Кристо могат да се видят в Квадрат 500. Това са работи от студентските му години, когато все още е търсел себе си в изкуството, преди да избяга. Той така и не се завърна в родината до смъртта си на 31 май 2020 г. 

Произведенията на Кристо са достъпни за посетителите, изложени са в Зала 27 на Квадрата.

Яра Бубнова, директорът на Националната галерия, определя тази миниатюрна сбирка с творби на Явашев като „екзотична“.

„Не самите произведения са екзотични, а фактът, че в галерията имаме тъкмо тези работи – каза Бубнова пред „Площад Славейков“. – Повечето световни музеи се радват на работите на Кристо след емиграцията и бягството му от България – и това обикновено са опакованите обекти, т. нар. прочути пакетажи, графични, живописни, фотоработи, с които той реализира своите големи проекти… А ние имаме художника Христо Явашев като дете. Дете не като възраст, дете все още като художник.“

Зала 27 в Квадрат 500. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Произведенията на Явашев като студент са в традициите на 50-те години, обясни Бубнова. Рисувал ги е, когато е бил в 20-те си години. Работите са подарени на галерията от фондация „Св. Владимир и Св. Мина“ преди около 20-ина години, но идват от семейството на Кристо.

Всички живописни работи са датирани в 1955 г., защото в онзи период от биографията си той все още не датира и дори не подписва творбите си. Явашев заминава от България през 1956-а.

„Момче в градината“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

„На пазара“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Освен студентските му работи, в Квадрат 500 са изложени и два постера от опаковането на река Арканзас, които носят подписа на ръка от Кристо. Те също са дарения.

„Над реката“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Яра Бубнова разказа, че е предложила Националната галерия да купи работа на Кристо, когато институцията получава наследството от българката от Австралия Маргарита Занев. Бубнова дори намира подходящо произведение „на вторичния пазар“:

„Струваше ми се, че е важно за България да имаме нещо от серията „Опакования Райхстаг“ и аз, така да се каже, се опитах да получим приемлива цена. За съжаление, не се стигна до покупка. Много искахме, водих преговори няколко пъти с Владимир Явашев, но много закъсняхме“, каза Бубнова.

„Момче с шапка“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

„Портрет на Мария“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

„Момиче с плитки“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

„Циганче“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

„Мъжка глава“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Студентски работи на Христо Явашев притежава и Националната художествена академия, където художникът учи до четвърти курс, когато бяга от страната. Освен учебни етюди, НХА има и колекция от постери на Кристо и Жан-Клод, също подписани. Постъпили са в музейната сбирка на Академията отново като подарък – от художника и съпругата му.

Произведенията са показвани неведнъж в изложби, но в момента не могат да бъдат видени от публиката. В памет на Кристо през есента на 2020-а част от тези творби ще бъдат наредени в изложба в „Дом Витгенщайн“ във Виена.

Част от произведенията в музейната сбирка на НХА, предоставени на „Площад Славейков“:

Репродукция: Национална художествена академия

Репродукция: Национална художествена академия

Репродукция: Национална художествена академия

„Портите“. Колекция Национална художествена академия

Община Габрово притежава около 50 постера, подписани от Кристо и Жан-Клод. Те са предоставени от двойката за създаване на Център за съвременно изкуство с тяхното име в Габрово. Произведенията бяха част от изложбата „Кристо и Жан-Клод. Проекти“, проведена в периода октомври 2017 – октомври 2018 в Музея на хумора и сатирата в Габрово. В момента не са изложени.

„Стена от петролни варели. Желязната завеса“, ул. „Висконти“, Париж, Франция, 1961-62. Музей на хумора и сатирата – Габрово

„Опаковани кутии и бутилки“, 1958-64. Музей на хумора и сатирата – Габрово

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg