Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Александър Морфов отказва покани за работа в Русия

Четвърто украинско семейство живее в апартамента на режисьора и съпругата му в Бургас

Александър Морфов не е пътувал в страната на Путин от октомври 2021 г. Снимка: Стефан Н. Щерев/3inSpirit - Александър Морфов отказва покани за работа в Русия

Александър Морфов не е пътувал в страната на Путин от октомври 2021 г. Снимка: Стефан Н. Щерев/3inSpirit

Александър Морфов отклонява всички покани да работи в Русия след началото на войната в Украйна. Последният отказ е бил преди седмица, когато е бил поканен да постави нов спектакъл в Санкт Петербург, научи „Площад Славейков“.

Морфов е един от най-харесваните режисьори в Русия, той работи там от около 24 години, първият му спектакъл в страната е „Бурята“ по Шекспир през 1998 г. Носител е на над 20 престижни руски театрални награди – „Златна маска“, „Чайка“, „Златен Софит“, „Кристален Турандот“, „Гвоздеят на сезона“…

Не се е връщал в страната на Путин от октомври 2021 г., когато е премиерата на постановката му „Антигона“ в Санкт Петербург, в Театър на младия зрител. Заради позицията си срещу войната в Украйна, Александър Морфов отказва поста на главен режисьор в театър „Ленком“ в Москва. Не е приел нито една от многобройните покани да работи в Русия, получени след началото на руската инвазия.

Александър Морфов няма да пътува за Москва и заради представлението на „Полет над кукувиче гнездо“, което ще се играе на 24 февруари, една година след началото на войната. Научава от българските медии, че на тази дата ще се играе неговият „Полет…“. Спектакълът е поставен от него през 2006 г., пада от афиша през 2018 г., след което продуценти менажират гастрола му на други сцени. Българският режисьор не получава авторски отчисления за спектакъла.

Семейство Морфови предоставят безвъзмездно своя апартамент в Бургас на украински бежанци у нас, на които помагат още с дрехи и пари. В дома им вече живее четвърто украинско семейство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg