POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иво Хаджимишев, живот в кавичките на ДС – II част

Агент „Невена“ внимателно се е интересувал в Лондон по заръка на службите от „изменника на родината“ Георги Марков

„Това се е случило във време, когато почти нямаше друг изход, ако искаш да се развиваш“, коментира огласяването си като агент на ДС Иво Хаджимишев. Снимка: БГНЕС  - Иво Хаджимишев, живот в кавичките на ДС – II част

„Това се е случило във време, когато почти нямаше друг изход, ако искаш да се развиваш“, коментира огласяването си като агент на ДС Иво Хаджимишев. Снимка: БГНЕС

„Площад Славейков“ не публикува текстове на автори, огласени от Комисията по досиетата като сътрудници на Държавна сигурност. При липсата на Закон за лустрацията, това е нашето лично усилие за изчистване на поне част от родната медийна среда. Разбира се, доносите на агентите на ДС не са авторски текстове, а документи. Те показват скритата истина за време, за което чуваме все повече неистини. Това е причината да публикуваме извадки от досието на агент „Невена“.

Иво Хаджимишев, един от най-добрите български фотографи, бе разкрит като нещатен сътрудник на Държавна сигурност. Разбрахме го с 27 години закъснение –  при проверка на Комисията по досиетата на журналисти от вестник „Сега” Хаджимишев е огласен като секретен агент на Второ главно управление (ВГУ) на ДС под псевдонима „НЕВЕНА” от 1975 г. Досието му се състои от осем тома (средно по 300 страници), но не е приложена информация кога и как е бил вербуван. Затова пък има стотици собственоръчно написани агентурни сведения, документи и резолюции (задачи) от ръководилите го щатни служители на ДС. През юни 1990 г. е постъпило искане всички регистрационни картони за него „да бъдат заличени от всички картотеки”.

В томовете срещаме още имената на Стивън Рънсиман (прочут историк, византолог, работил в английското посолство в София от 1936 до 1940 г.), Георги Марков, Валери Петров, Николай Хайтов, Петър Увалиев, Невена Коканова, Миряна Башева, Людмила Живкова, Александър Фол, Любомир Левчев, Пантелей Зарев, Ст. Ц. Даскалов, Ангел Балевски, Тома Томов, Робърт Максуел… Сред споменатите в сведенията, освен родителите му и тъстът му, присъства и съпругата на Хаджимишев.

ИВО ХАДЖИМИШЕВ, ЖИВОТ В КАВИЧКИТЕ НА ДС – I ЧАСТ

Предлагаме ви Втора част.

(Оттук нататък написаното от Иво Хаджимишев е в курсив, а написаното от служителите на ДС е получерно.)

Манастирите на Атон – или с един куршум пет-шест заека

Агентурно сведение от 2 януари 1976 г.

„Приятелката на „Невена“ смята, че при евентуалното разработване на план за достъпа до библиотеките на българските манастири в Атон, тя лично може да помоли историка със световен авторитет Стивън Рънсиман за съдействие пред гръцките власти и представители на Църквата…

При успех най-после и в България биха достигнали по-значимите томове от старите книги – във вид на фотокопия. Оттук и неминуемо укрепване на авторитета на моята приятелка като приносител на тези копия. Не на последно място ще възникне и лично морално задължение на приятелката ми към Рънсиман.“   

Идеята на „приятелката на Невена“ – да убеди световноизвестния историк Рънсиман да напише книга за Атон и да ѝ съдейства тя да илюстрира книгата със снимките си, е опит с един удар да бъдат ударени пет-шест заека. Надеждите са и вълкът да остане сит, и агнето цяло, и кучето доволно, и овчарят засмян. Win-win, както казват англичаните  – ситуация, в която всички печелят: Рънсиман получава материал за нова книга; Хаджимишев получава шанс да работи с него и да снима ценни артефакти в Атон; ДС получава шанс да убеди Рънсиман, че „Невена“ му е задължена и (от благодарност?) няма да се съпротивлява, ако англичаните чрез него да опитат да я вербуват; гърците получават още една книга за Атон, написана от световен авторитет; България получава достъп до непозволени досега места и безценни за историята си книги.

„Ако Рънсиман бъде убеден да посети Атон, гърците няма да могат да му откажат, а той ще води със себе си  и своята асистентка „Невена“, предлага на ДС Хаджимишев малко непредпазливо. (Ако попадне на този документ, всеки чужд разузнавач веднага би се досетил, че под псевдонима „Невена“ – или нейната приятелка – се крие мъж. В Атон жени не пускат.)

Изглежда, че поне за известно време българските служби вярват, че покрай ползата за британския историк, българската история и кариерата на Хаджимишев, ДС има шанс да направи удар, като съблазни британците да си поискат нещо от Невена. А какво друго да си поискат, освен да работи за тях?

***

В друго сведение „Невена“ съобщава как по време на една вечеря Д.К., първи секретар по печата и културната дейност в голямо посолство на западна страна, „се опита да получи информация за тиража на списание „Отечество“ и цените на хартията. Но получи кратки и точни отговори само на въпросите, които могат да бъдат проверени“.

В сведение от 26 март „приятелката на Невена“ разказва за западен журналист, с изключителни качества, добре настроен към България, който пристига у нас, за да отразява поредния конгрес на БКП.  В края на донесението, оперативният работник е добавил: „Допълнително източникът съобщи устно, че журналистът имал подчертана склонност към алкохола. В морално отношение бил бисексуалист“.

По нищо не личи „Невена“ да е получавала заплащане за услугите си. Пари в досието на Хаджимишев се споменават само по изключение – и то не от него. Така е в тази резолюция, след поредната вечеря с чужди дипломати: „След съгласуване с ръководството на Отдела ще се предостави на Невена сумата от 20 лв. за посрещането на разходите по вечерята“.

***

19 април 1976 г.

Преди поредното си заминаване за Англия „Невена“ получава указания, между които:

„По време на престоя си да сведе до минимум възможностите за контакт с журналиста Тома Томов, който е там по същото време и е изявил желание да работят заедно“;

„Да не говори в никакъв случай по собствена инициатива нито с англичани, нито с българи за крупни събития у нас като ХI конгрес на БКП, техните решения, последици и да се ограничава само с писаното в пресата“;

В разговор с Рънсиман да изясни възможността за конкретно ангажиране на Рънсиман в придобиването на ценни за културата на България архивни материали в Атонския манастир, Гърция. Целта ни ще бъде да се създадат необходимите предпоставки за задлъжнялост на Източника към Рънсиман – и проверка на евентуалния му интерес.

„В разговор с Увалиев внимателно да се заинтересува от положението на ИР (Изменик на Родината) Георги Марков в Би Би Си, като изяснява негови материални нужди и евентуални пътувания извън Англия“.

***

Понякога ДС поставя капани на тайните си сътрудници – проверката е висша форма на доверие, е казал другарят Сталин. Това си личи в поредното Агентурно сведение, от април (1976), относно външния вид на културно аташе на западна страна във Виена – и коментарите на след него:

„В разговор с моята позната научих следното за Б. от английското посолство във Виена. … Чертите на лицето му са фино оформени – правилни, малко издължени като че ли. Много хубав, правилен профил. Среден на ръст и изпънат. Ярко се отличава от околните. Тя има чувството, че това е осъзнато от него. Той като че ли се е показвал пред другите. Облеклото му е било парадно – типично за по-високоплатените чиновници в Англия.“     

Заб. Описанието на Б. е поискано под претекст, че имаме „по-особен интерес към него“. Нашата цел е установяване дали източника се е срещал с него в Австрия и проверка на данните му за случая Б.

При сегашната обстановка съществуват подозрения относно познанство между двамата. Достоверността на връзката Б. – „Невена“ ще бъде установена след получаване описанието на Б. чрез ПГУ- ДС.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

1 2Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90