МАРИЯ ЖОАО ПИРЕШ И НАЙДЕН ТОДОРОВ

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иво Хаджимишев, живот в кавичките на ДС – II част

Агент „Невена“ внимателно се е интересувал в Лондон по заръка на службите от „изменника на родината“ Георги Марков

„Това се е случило във време, когато почти нямаше друг изход, ако искаш да се развиваш“, коментира огласяването си като агент на ДС Иво Хаджимишев. Снимка: БГНЕС  - Иво Хаджимишев, живот в кавичките на ДС – II част

„Това се е случило във време, когато почти нямаше друг изход, ако искаш да се развиваш“, коментира огласяването си като агент на ДС Иво Хаджимишев. Снимка: БГНЕС

Преди поредното заминаване на „Невена“ за Лондон с него се срещат наведнъж двама служители на ДС – капитан (не се чете) и др. Михайлов, зам.-началник на отдела. Първо продължават да демонстрират интерес към Б. с цел „създаване на убеждение в агента, че той действително ни „интересува“.

Впоследствие разговорът се пренесе около завърналия се от Австрия Хрисан Христов, ИР Георги Марков, на работа в Би Би Си, връзката му с др. Кюлюмов по повод филма „На всеки километър“, съдействието на последния Марков да излиза многократно зад граница, както и изричното предупреждение да не дава никаква информация за Георги Марков, ако бъде запитан от англичанин.

Агентът бе предупреден да бъде внимателен в разговорите си с И.В. (бел. ред.българка на работа там) във Виена, която е компрометирана като човек, свързан с ДС.

***

19 и 26 май

Следващият доклад разказва за свършеното в Лондон. „Невена“ получава съдействие и достъп до архивите на „Таймс“ и „Илюстрейтед Лондон нюз“ за периода 1876 – 1878 г. Свързаните с Освободителната война материали са приблизително около 1000 страници, заснети на микрофилм.

„Невена“ е силно впечатлен, че само в Архивния отдел на „Таймс“ работят около 30 души – „толкова, колкото по това време е целия състав на един нормален български седмичник. За броени минути един редактор може да получи всичко, публикувано във вестника по определена тема през последните 200 години“, пише той.

„Невена“ среща пълна отзивчивост и в редакцията на „Илюстрейтед Лондон нюз“ – единственото издание, публикувало редовно гравюри от бойните полета на Освободителната война.

***

Освен че се опитва да създаде добро име на България пред Рънсиман, „Невена“ често информира ДС, че и Рънсиман харесва някои неща у нас: „Рънсиман похвали Людмила Живкова за реализирането на Тракийската изложба в Лондон. Почти изцяло, според Рънсиман, заслугите за организирането на тази изложба  се дължат на др. Живкова, главно поради преките ѝ контакти с ръководителя на държавата“.

***

Последният Том VIII от досието започва 10 години по-късно

Из „Сведение относно контактите в Англия и поведението на домакините по време на посещението в Англия от 10 до 24 март“

„Стивън Рънсиман заявил, че е готов да заплати до живот членството на ПХ (бел. ред. – нов псевдоним, с който „Невена“ говори за себе си) в Роял Фотографик Сосайъти, защото намирал, че трябва да се създаде траен контакт с признатата в целия свят английска институция. Аргументирал се с традиционните приятелски връзки между семействата – вече трето поколение, както и с обстоятелството, че вече е стар, богат и че желаел преди смъртта си да бъде истински полезен към хората, които ценял и уважавал. Таксата за членство в РФС възлиза на 650 английски лири.

По време на разговорите Рънсиман е споменал с много добро чувство за разговорите, които е имал с др. Живкова,  нейните и идеи и дейности, на които е бил свидетел.“ (Бел. ред. – Л. Живкова е починала десет години по-рано.)

„Невена“ докладва, че Бригита Йосифова – кореспондент в Лондон на „Работническо дело“ и други вестници, съпруга на английския журналист и преводач Питър Темпест – е предала на Валери Петров учебници по кинодраматургия и техника на сценарното писане.

П.Х. е била опълномощена да направи предложение за национални изложби между България и Англия от ръководството на клуба на българските фотодейци.

***

Из „Сведение относно П. Рув (Увалиев)

През втората половина на престоя си в Англия, П.Х. е имала три срещи със семейство Увалиеви, които не са били в програмата… На тях е присъствала и Б.П.“. (Бел. ред. – Б.П. е Бояна Петрова, съпругата на Хаджимишев.)

„Увалиев, без да го питат, декларирал лошото си отношение към хората от българското посолство. По негово мнение след проф. Янков и Велчев, там нямало личности.“

„Остро негативно мнение било изразено спрямо предишния културен аташе, когото Увалиев изгонил от дома си при посещението на Л. Левчев.

Нататък „Невена“ разказва с подробности кой какви дребни подаръци ѝ е поръчал да занесе, колко ерудирани са били съветниците на Людмила Живкова и завършва с описанието на опит да бъде вкаран в глупава конспирация писателят Валери Петров.

Налице е желанието на Увалиев да гостува в страната ни, въпреки че реално отчита действителността и добре съзнава, че при така създадените отношения с хората от посолството, както и материалите му, излъчвани чрез българската секция на Би Би Си, правят това пътуване в момента невъзможно.

Много време от разговорите е отделено на спомените на Увалиев за др. Л. Живкова. Той е дал изключително висока оценка за дейността ѝ в Англия и по-късно като председател на Комитена за култура. Отбелязал е, че тя имала изключително ерудирани консултанти, които са ѝ помогнали от политическа гледна точка изказването ѝ в колежа, където е работила да бъде възприето много добре от учените и интелектуалците, както и от дипломатите, които са присъствали там. (Вероятно става дума за дейността на Л. Ж. в края на 60-те и началато на 70-те, там.)

При втората и третата среща между П.У. и П.Х. (и Б.П.), обект на вниманието на П.У. са били Б.П. и дейността на Валери Петров, що се отнася до преводаческата му дейност. П.Х. е помолена деликатно да проведе разговор с Валери Петров дали би желал в Англия да бъде организиран симпозиум върху преводите на Шекспир и евентуално да се излъчи специално предаване по българската секция на Би Би Си. П.У. е предложил знакът за съгласие и несъгласие и по двата въпроса да бъде изпратен с открита пощенска картика с текст „Поздрави от София“, което значи „не“, и „Много поздрави от София“, като знак на съгласие.

По предложението за радиопредаване П.Х. и Б.П. били единодушно против. На това място П.У. казал, че тяхната политика на неспоменаване на редица български интелектуалци по Би Би Си била с цел да не им се навреди в страната. Относно организирането на симпозиум е било взето решение след консултация с В.П., П.У. да бъде лично уведомен при евентуалната им (на П.Х. и Б.П.) среща във Франция между 7 и 11 април тази година.“

„По-късно Доналд Логан (бел. ред. – бивш британски посланик в България, представител на страната си в НАТО ) подарил скъпоструваща книга (25 англ. лири) с текст на новооткрита пиеса, за която се предполага, че е написана от Шекспир. Подаръкът е бил за Валери Петров.“

Задачи и тактика на източника

Възползвайки се от близките отношения с Валери Петров, да го запознае при спокойна обстановка с искането на Увалиев, връчвайки му книгата от Логан, с цел изясняване и своевременно информиране за личното мнение на В. Петров.

***

Из „Донесение от 27 март 1986 относно Доналд Логан“

За Максуел (бел. ред. – Робърт Максуел е британски медиен магнат, близък до Тодор Живков, издател на томовете с речите му в Англия, носител на орден Стара планина (1984), съветник на Андрей Луканов през 1991-ва, след период на финансови затруднения загива мистериозно, падайки от яхтата си през 1991 г.) той говорил като за човек, много богат и влиятелен, който страдал от комплекса, че не е приет в най-висшите буржоазни среди. Това чувство за малоценност Максуел компенсирал с „купуването на правото да бъде приеман и да гостува на ръководителите на Източния блок.

***

Из „Сведение от 16 април 1986 г. относно Майкъл Холман, английски гражданин“ (българист, преводач на „Диви разкази“ на Хайтов)

„… Холман познава много добре България и има точна преценка за психиката на политическите ръководители и ориентация в събитията.“

„Може да се направи логическото заключение, че ако не е свързан постоянно със службите, то поне е използван като консултант. В преподавателската си дейност прави впечатление, че създава чувство за абсолютна обективност, но винаги успоредно с това прави лично внушение в негативен политически аспект (а това се запомня от студентите му).“

И завършва с информация за съпругата му – българка.

„По молба на съпругата му П.Х. е пренесла до София електронни елементи за конструиране на телевизионна антена, които са били необходими на брат й в София.“

ДС възлага на „Невена“ при срещата си с брата на съпругата на Холман да създаде условия за задълбочаване на контакта.

За английския гражданин от смесен брак (майка българка, баща англичанин) Джон Бризби „Невена“ съобщава: „Симпатизира на хората в България, но е настроен негативно към съществуващия обществено-политически строй“.

В сведение от 9 май „Невена“ информира относно впечатленията на западния  журналист Р.Ш. от конгреса на XIII конгрес на БКП (които си личат от публикациите му във вестника). По това време вече е започнал опитът на БКП за насилствена асимилация на мюсюлманското население, известен като „Възродителния процес“:

Направени са формални промени, за да не се допусне истинска промяна. Очаквано е оттеглянето на Генералния секретар. Няма достатъчно информация за новия министър-председател (бел. ред. – избран е Георги Атанасов). Засилените мерки за сигурност правят лошо впечатление. Отношението на СССР към България силно е охладняло. Предполага се, че решението за смяна на турските имена не е съгласувано с СССР. За това се съди по думите на Боян Трайков (бел. ред. – по това време главен директор на БТА) на една от пресконференциите: „Няма да позволим на нашите неприятели и на някои наши приятели да се бъркат в този чисто български въпрос“.

По време на конгреса четирима западни журналисти успяват да се измъкнат от официалната програма, да стигнат до района на Кърджали и да влязат в контакт с местното население. Там са научили, че е имало убити, но не са успели да разберат колко. Работили са в пул – поотделно, но са задавали еднакви въпроси и после са сравнявали отговорите. Опитали са се да разберат и мнението по темата на български интелектуалци. Основен интерес са проявили към реакциите на Хайтов и Радичков. Получили са изчерпателна информация от Хайтов за новата му книга за гроба на Левски и амбицията му да се постави там паметна плоча – по този начин бил избегнат конкретен отговор за неговото становище“.

Нататък сведението включва информации за личния живот и сексуалните ориентации на западните журналисти.

На 16 май „Невена“ докладва, че отец Т.К., който служи в българската църква в Лондон, е донесъл в София две сувенирни портмонета с надпис „Би Би Си говори на света“, дадени му от Петър Увалиев. Поведението на отеца било странно, говорил прекалено тихо, избягвал използването на телефона.

***

В последното си сведение (или последното запазено) „Невена“ информира ДС за абсолютно рутинните действия на член от семейството си по време на командировка в чужда страна. Споменава и че въпросният му роднина се е запознал с чужденци, сред които и член на западна комунистическа партия, която преди години е участвала на фестивала „Ален мак“.

От иначе толкова интересната и напрегната за органите на ДС 1989 г. в папката има само един документ – на 27 декември 1989 г. към делото на „Невена“, месец и половина след падането на Тодор Живков и Берлинската стена, е прикачено предложение за сваляне в архив, тъй като „не представляват актуален оперативен интерес“. Същият ден генерал Атанас Семерджиев получава и приема предложението на Петър Младенов да оглави МВР.

На 29 януари 1990 г. Семерджиев одобрява строго секретна докладна записка за прочистване на досиетата. Той остава министър 7 месеца, след което е избран за вицепрезидент. През 2002 г. Върховният касационен съд го призна за виновен в унищожаването на 144 235 досиета през 1990 година и го осъди на 4 години и 6 месеца затвор.

След промените Иво Хаджимишев става сътрудник на „Асошиейтед прес“. От 2003 г. фотографът завежда отдел „Артистична фотография“ в Националната художествена галерия.

Предишна страница 1 2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах