Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Александър Морфов е уволнен дисциплинарно

Велислава Кръстева обяви, че напуска Народния театър

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Александър Морфов е уволнен дисциплинарно

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Александър Морфов е освободен от Народния театър, научи „Площад Славейков“ от самия режисьор. Освободен е дисциплинарно за нарушение на трудовата дисциплина, уронване доброто име на театъра и нелоялност към работодателя. Заповедта му е връчена днес в ранния следобед от директра Васил Василев.

АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ: ПОДПИСАХ, БЕЗ ДА ГЛЕДАМ, И ПОСЛЕ ВИДЯХ, ЧЕ СЪМ УВОЛНЕН

Завеждащата „Връзки с обществеността“ в театъра Велислава Кръстева също напуска институцията. За това обяви самата тя във Фейсбук с цитат от Библията:

„От 1 март не съм част от екипа на НТ „Иван Вазов“. За мен беше чест.

„Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир“.

Миналата седмица директорът на Народния театър Васил Василев е депозирал за подпис при министъра на културата нов Устройствен правилник на Народния театър, в който липсват длъжностите „главен режисьор“ и „Завеждащ „Връзки с обществеността“. Това е краен начин за решаване на конфликта в театъра, след като в края на октомври Александър Морфов надраска вратата на Кръстева с надписи „ДПС“, „Изчезвай“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“. Той призна, че е автор на надписите. През януари Морфов отново надраска вратата на Кръстева, но този път и на директора Васил Василев, когото в интервю пред „Площад Славейков“ режисьорът нарече „нищожество“.

С уволнението на Морфов прекратява съществуването си и „режисьорския триумвират“, който директорът Василев създаде, за да изгради творческото лице на театъра и да отговаря за репертоарната политика. Явор Гърдев подаде условна оставка след скандала през ноември, но засега не е напуснал Народния театър. Диана Добрева, третият човек от режисьорския триумвират, не е изразявала публично отношение по темата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90