Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арест за Волен Сидеров

Депутатът задържан за 72 часа, обяви и гладна стачка

Най-малко 72 часа Волен Сидеров ще бъде извън публичното пространство. Снимка: Емил Георгиев, архив - Арест за Волен Сидеров

Най-малко 72 часа Волен Сидеров ще бъде извън публичното пространство. Снимка: Емил Георгиев, архив

Очаквано, лидерът на Атака Волен Сидеров бе арестуван във вторник на обяд. Това се случи след близо 2-часов разпит на депутата в Столичното следствие. Сидеров е задържан с прокурорско постановление за 72 часа – като се предполага, че държавното обвинение ще поиска и постоянното му задържане под стража след изтичането им.

Пред журналисти адвокатът на националиста Явор Нотев заяви след разпита, че предявените на Сидеров обвинения не съответстват по „обем и рамки“ на обвинението, за което Народното събрание гласува снемането на имунитета му и разрешението за задържане. Той обаче не уточни естеството на несъответствията.

По думите на Нотев, пред разследващите лидерът на Атака е заявил, че от този момент предприема безсрочна гладна стачка като форма на протест.

Заедно с Волен Сидеров, в Следствието бе разпитван и задържан и съратникът му от партията Десислав Чуколов. Обвиненията днес (хулиганство, извършено с изключителна дързост, а на Сидеров – и за принуда срещу студентка) са заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта на изборите на 25 октомври. Тогава Сидеров, след продължителен скандал в учебното заведение, бе изведен с полиция и дори ударен от мъж от тълпата.

Сидеров и Чуколов имат също и обвинения за инцидента от клекшопа в района на театралната академия дни по-рано – те са за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост, както и за нанасяне на лека телесна повреда на полицейски служител. По тези обвинения Сидеров и Чуколов са с мерки за неотклонение „подписка“.

Лидерът на Атака е подсъдим и по още едно дело – пак за хулиганство – заради случая от началото на 2014 г., когато в самолет София-Варна Сидеров вдигна скандал на френски дипломат, а след това удари полицай на летището.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg