Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бъдещето среща миналото в НДК

Време е политическата класа да си даде сметка колко е важно председателството ни на Съвета на ЕС, призова Мирослав Боршош

Отломките от стария НДК са позиционирани сред плановете за новия. Снимки: НДК - Бъдещето среща миналото в НДК

Отломките от стария НДК са позиционирани сред плановете за новия. Снимки: НДК

Как старият интериор на НДК среща модерния поглед към емблематичната сграда, показва нова изложба в Централното фоайе. През септември тази година се очаква финалът на ремонта, така че Дворецът да представи достойно България като председател на Съвета на Европейския съюз от 1 януари догодина.

Директорът на НДК Мирослав Боршош лично представи изложбата, запознавайки присъстващите със свършеното до момента. Засега са разходвани близо 4 милиона лева, като с тях са поставени основите на предстоящия ремонт – дигиталното заснемане, изработването на идеен проект за преустройството на сградата, обследване за енергийна ефективност, текущи ремонти, фасадно осветление.

Значителна част от тези средства са инвестирани и в трите нови пространства на НДК – „Перото“, Театър „Азарян“ и ДНК, които са напълно готови да посрещнат основната част от културната програма на българското председателство.

Други 4 милиона лева са инвестирани в новата конгресно-конферентна техника, с която ще бъде оборудвана зала 3 – бъдещият домакин на водещите европейски дипломати. Още толкова средства са изплатени и като първи аванс на фирмата-строител.

Цялостната сума, нужна за ремонта, е 35 милиона лева, от които досега правителството е превело половината. В края на февруари, посочи Боршош, се очакват и останалите средства.

„Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, които смятам, че България заслужава – заяви Боршош. – Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава.“

Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, заяви Мирослав Боршош.

Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, заяви Мирослав Боршош.

Той добави, че смисълът на нещата не е да бъдат посрещнати 20 хиляди бюрократи и дипломати, а да бъде излъчено послание. По думите на Боршош политическата класа трябва да си даде сметка за това – а времето напредва.

„Не виждаме на този етап нагласа да застанем заедно и да започнем дебата коя България в каква Европа искаме”, коментира той.

Изложбата в Централното фоайе „разхожда“ посетителите сред артефакти от миналото на НДК – като седалка от зала 1 (някога луксозна за зрителя, но днес с дизайн морално остарял), купища деловодни папки, видеокасети с разкъсани ленти, стари радиатори, отдушници, музикантски пулт отпреди десетилетия… Композирани са като арт инсталации, разположени сред рисунките и чертежите на бъдещото НДК – в което ще влизаме след по-малко от година. Модерно, енергоефективно, сигурно, светло и приветливо.

https://youtu.be/CCgUVzATviI

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90