Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България вече на 71 място по свобода на словото в света

Свободата на медиите в една от най-бедните и корумпирани страни в ЕС е крехка и нестабилна, анализират от „Репортери без граници“

България е в средния сегмент от класацията, където разликите между отделните държави са много малки, казват от „Репортери без граници“. - България вече на 71 място по свобода на словото в света

България е в средния сегмент от класацията, където разликите между отделните държави са много малки, казват от „Репортери без граници“.

България отбеляза напредък по отношение свободата на словото в последната година, отчита годишната класация на организацията „Репортери без граници“. От 91-о място през 2022 г. страната ни се е изкачила с 20 места в индекса, който отчита свободата на словото и медиите в 180 страни по света.

Изпреварили сме и някои страни от Европейския съюз – „Репортери без граници“ поставят Унгария на 72-о място, Малта – на 84-о и Гърция чак на 107 място, което я прави последна в ЕС.

В първата десетка на класацията има основно северноевропейски държави. Класацията се оглавява от Норвегия, следвана от Ирландия и Дания в първата тройка. След тях са Швеция, Финландия и Нидерландия. Две бивши съветски републики – Литва и Естония – са съответно на 7-о и 8-о място. Португалия заема деветото, а десетото е за Тимор-Лесте (Източен Тимор), островна държава в Югоизточна Азия.

Все пак в анализа на „Репортери без граници”, който придружава класацията, се казва:

Свободата на медиите в една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз е крехка и нестабилна. Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск“.

Наблюдателите са отчели проблематичния състав на Съвета за електронии медии и той е споменат изрично в придружаващите обяснения за състоянието на медийната свобода в България:

Политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии се отразява негативно на редакционната независимост на обществените медии, докато независимостта на частните медии е застрашена от интересите на техните собственици в регулирани сектори“.

Отчетено е и проблемното финансиране на медиите:

Медиите са почти изцяло зависими от приходи от реклама, в която държавата играе важна роля. Разпределянето на национални и европейски средства за медиите от страна на правителството е напълно непрозрачно, което позволява търговия с публично финансиране за благоприятно отразяване“.

На фокус е и политическият контекст, който показва, че „Репортери без граници“ внимателно са наблюдавали политическото развитие на страната ни през последните години:

Сплашването от политици, както и административният и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са честа практика. След близо 12 години непрекъснато управление на премиера Бойко Борисов, по време на което медийната свобода беше в упадък и определени медии бяха използвани за упражняване на политическо влияние, България премина през поредица от предсрочни избори през 2021 г.“

Последното 180-о място в глобалната класация традиционно е заето от Северна Корея. Китай е на 179-о място, след като миналата година е бил на 175-о. Русия също е в дъното на общия индекс, на 164-то място от 180 държави. Миналата година е била на 155-о. Република Северна Македония е сред първите 50 – индексът за свобода на словото я поставя на 38-о място в света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg