Беден лайф, кофти стайл

Софийският университет предлага магистърска програма „Лайфстайл журналистика”, защо?

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Беден лайф, кофти стайл

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

…И сега културните новини: директорът на Софийската филхармония катастрофира с личния си автомобил.

„Лайфстайл” означава стил на живот, стандарт на ежедневното ни битие. Зад лъскавата думичка се крият много неща, но – особено у нас – най-видимо е лъскавото на повърхността. Тук, където сме заменили златото с варак, където звездите са фенерчета на батерии, където богатството означава харчлък, „лайфстайл” е особено понятие. Принципно не е зле, че ще имаме куп магистри по „лайфстайл” журналистика. Това, на което се надявам, е, че преподавателите им от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) ще им кажат още в началото, че евтиният лайф не води до добър стайл.

Програмата, публикувана в сайта на Софийския университет, не обещава нещо подобно. Един от първите предмети, които магистрите ще изучават, е „Медии и пари”. Тази тема е може би най-съществената за цялата българска медийна среда през последните години. И парите за медиите, и парите от медиите, и парите, създаващи медиите, и парите, които ги съсипват – всичко опира до пари. И до влияние. Не видях обаче тема „Влияние на медиите върху лайфстайла на българина”. Нито ми попадна курс от магистратурата, в който се обяснява как журналистите могат да са фактор за повишаване стандарта на живот.

Странното в тази бъдеща магистърска програма е поставянето на равенство между журналистите, които пишат за шоубизнес, и тези, които се занимават с култура. Когато най-авторитетният факултет у нас, в който се преподава журналистика, слага равенство между двете неща, значи има нещо повредено в разбиранията за ролята на медиите, редакторите и репортерите. Явно още от университета тръгва неразбирането, че културата е нещо съвършено различно от жълтата хроника. Какво играе актьорът на сцената, какво влага в ролята и как я интерпретира, няма нищо общо с това какво се случва в личния му живот. Едното е култура и изкуство, другото – лайфстайл и светска хроника.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Но магистратурата в СУ обещава:

„Магистрите по лайфстайл журналистика могат да се реализират като:

• автори и редактори както в лайфстайл списанията у нас, така и в отделите по култура в печатните и електронните медии…”.

Един от проблемите на българската журналистика е заложен още в корените ѝ. Липсата на диференциация между ресорите, пускането на неподготвени репортери, които задават неадекватни въпроси, улеснението да връчиш „скучните” културни теми на светския хроникьор – това е опорочаване на професията. Но академичният текст твърди, че всичко е една и съща каша:

„Амбиция на тази магистърска програма е изграждането на гъвкава творческа стратегия към модерните теми, проблеми и нюанси във всекидневното културно битие. Важен резултат е активното журналистическо отношение към ценностите на стила на живеене, развлеченията и свободното време”.

Културата като елемент от развлеченията и свободното време може да е мантрата на новия свят, но дори да не им го кажат във ФЖМК, журналистите са длъжни да повишават нивото на читателите и зрителите, а не да се водят по повърхностните им интереси.

В магистърската програма преподавателите от Факултета по журналистика са поставили знак на равенство между темите за изкуството и културата и темите за секса, спорта и обзавеждането на дома. Предполагам, че взаимозаменяемостта на кадрите в новите медии е причина за това. Вече е трудно да се намерят журналисти, които имат задълбочени познания в един ресор. Но няма как да се очаква сериозно да проучваш материали за средновековна изложба, да напишеш след това компетентна информация или статия, а след това да се заемеш с публикация за десетте най-добри начина да задържиш мъжа. Не че не се прави, но точно Факултетът по журналистика трябва да подчертава винаги и непрекъснато погрешността на подобна практика.

Лайфстайл журналистиката е важен елемент от професията. Прекрасно е, че ще има магистри, специално обучени да работят в тази ниша. Въпросът е къде. Добре е във Факултета по журналистика да им обяснят
реалността на лайфстайла в българските медии. Възможностите за работа на това поприще са минимални. Има толкова малко списания у нас, където могат да пишат на тези теми, в сайтовете пък ще им се наложи да
следват тъкмо описания „миш-маш модел“ – и тъй като няма да имат капацитета да го правят, най-често ще стигат до копи/пейст методи – а това журналистика ли е? В телевизиите шансът за лайфстайл журналистика
е още по-малък.

Но най-същественият проблем пред решените да запишат магистратура „лайфстайл журналистика“ е как ще пишат за добър вкус, гурме храна и висока класа, без да са видели и опитали на живо нищо такова? Колкото и да го учат, винаги ще бъде преразказ по картинки от чужди списания.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3