СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боил Банов: В новия Закон за киното качеството ще върви напред

Парите за кино няма да бъдат пипнати, освен това са увеличени с 12 милиона, казва министърът

„Много е шумно, много позиции се изразяват, но важното е, че ще се финансират и сериали, има отделна графа 15 милиона за стимули, има 26 милиона за производство на българско кино“, коментира Боил Банов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Боил Банов: В новия Закон за киното качеството ще върви напред

„Много е шумно, много позиции се изразяват, но важното е, че ще се финансират и сериали, има отделна графа 15 милиона за стимули, има 26 милиона за производство на българско кино“, коментира Боил Банов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

В пъти повече средства за кинопроизводството и киноразпространението ще има след приемането на поправките в Закона за филмовата индустрия, заяви министърът на културата Боил Банов в студиото на „Тази сутрин“ по Би Ти Ви. Повод за гостуването му бе призивът от над 200 кинодейци президентът Румен Радев да наложи вето над гласуваните от парламента поправки. 

Вижте още: КИНАДЖИИ ЗОВАТ ПРЕЗИДЕНТА ДА НАЛОЖИ ВЕТО НА ПРОМЕНЕНИЯ ЗАКОН ЗА ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ

„Дали конкретен текст добре е списан или ще проработи добре, времето ще покаже“, каза Банов.

Министърът не вижда основание да бъде спрян законът; по думите му текстовете са балансирани, но най-важното е, че парите за кино не могат да бъдат пипнати. Казва, че в поправките са запазени досегашните схеми за кинопроизводство, плюс 10 милиона лева.

„Когато тръгнат нещата и с повечето средства, мисля, че хората ще разберат, че поправките са добре за бранша“, обясни министърът и уточни: „С въвеждането на стимулите за връщането на средства, когато някой снима в България – важи и за чуждестранните, и за българските продуценти – вдигна с 12 милиона парите за кинопроизводство, които досега бяха 14 милиона.“

Според Банов, на президента ще му бъде трудно да върне закона, защото трябва да го направи с основание, а не „по принцип“. Като цяло, министърът твърди, че приема закона с поправките. Но признава, че има детайли, които го смущават, например изискването за количество зрители при одобряването на следваща субсидия:

„По принцип европейското кино има малко зрители, дори Франция и Испания изпитват недостиг, в това отношение американското, китайското и индийското кино са много напред. Това изискване е притеснително при толкова свит пазар. Но в закона все пак намалиха бройката на зрителите, направиха ги символична бройка, която всеки филм може без проблем да постигне и се въведоха критерии за участие във фестивали. Практиката и времето ще покажат. Най-важното е, че излязохме от това ужасно малко, ниско финансиране, в което е много тихо, но много сложно се случва нещо. Сега вече е много шумно, много позиции се изразяват, но ще се финансират и сериали, има отделна графа 15 милиона за стимули, има 26 милиона за производство на българско кино… В тази шумна среда вече ще започнем да говорим за изкуство и приоритети, ще има мнения, но ще се случват неща“, каза Банов.

По думите на министъра, в променения закон са оставени достатъчно критерии, „за да може качественият, сериозният продукт да върви напред“.

Освен поправките в Закона за филмовата индустрия, министърът на културата коментира още пенсиите-награди за над 60 души от естрадата, интервюто на Иван Добчев за Мария Бакалова и Къщата с ягодите.

Цялото участие на Боил Банов в „Тази сутрин“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90