Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Божидар Димитров защити Путин

Няма геополитическо послание в думите на руския президент за кирилицата, смята директорът на НИМ

Снимка: Емил Георгиев  - Божидар Димитров защити Путин

Снимка: Емил Георгиев

Божидар Димитров оправда Владимир Путин за изказването му на 24 май, че кирилицата идва от македонските земи. Два дни след като руският президент заяви това пред колегата си от Скопие Георге Иванов, директорът на Националния исторически музей у нас (иначе пламенен поддръжник на тезата, че Македония по същество е България) обясни, че „няма геополитическо послание в думите на Владимир Путин“.

„Това е точна реплика – заяви Димитров пред Би Ти Ви. – Ако беше казал, че кирилицата е дошла от Македония, щяха да се обидят и България, и Гърция, затова е избрал безличното „македонската земя.“

Редом до историка в студиото на телевизията беше бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов. Той определи изказването на Путин като „поредната“ му „глупост“ и като „една провокация“.

„За мен големият въпрос е защо, ако толкова много братята македонци ценят Кирил и Методий, ценят 24 май и буквите, защо техният президент на този ден не си стои в държавата, дала азбуката, ами търчи в Москва да прави срещи с Путин“, добави Йорданов.

Според Божидар Димитров обаче „това беше удобен повод едно късо и кратко изявление да бъде обърнато с хастара наопаки“.

Вижте още:

ПУТИН: СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ ДОЙДЕ ОТ МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМИ

НЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, КИРИЛИЦАТА ТРЪГВА ОТ БЪЛГАРИЯ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg