Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да изпратим в пенсия онези, които не разбират, че сме във война

Ценностите ни, принципите ни, демократичните основи на обществата ни не струват, ако не сме готови да ги защитим

Най-малко 13 души са убити и 35 са ранени при две силни експлозии, разтърсили международното летище „Завентем“ в Брюксел малко след 9 часа българско време. Според белгийската прокуратура става дума за самоубийствен атентат. Снимка: Туитър - Да изпратим в пенсия онези, които не разбират, че сме във война

Най-малко 13 души са убити и 35 са ранени при две силни експлозии, разтърсили международното летище „Завентем“ в Брюксел малко след 9 часа българско време. Според белгийската прокуратура става дума за самоубийствен атентат. Снимка: Туитър

Днес в Брюксел варварите нанесоха два терористични удара върху Европа – същата тази Европа, която ги пусна да се разхождат свободно по улиците й, да ползват обилно нейната система за социално подпомагане и да се подиграват с нейните ценности и идентичност.

Мой колега – професор по социология – вдъхновено разсъждаваше в сутрешния блок на БНТ как трябва само да победим страха.

„Рискът да загинеш от терористичен акт е три пъти по-малък, отколкото да те убие мълния“, твърдеше социологът.

Предлагам му да отиде в Брюксел и да обясни това на жертвите и на техните близки. Когато Америка бе ударена от терора на 11 септември 2001 г., федералното правителство взе крути мерки за гарантиране на обществената сигурност. Направи го със съгласието и подкрепата на голямото мнозинство американски граждани. Затова в Америка рискът да загинеш от терористичен акт е нищожен.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Европа днес за пореден път става жертва на терор, от който гинат и страдат невинни хора, оказали се по случайност на местопрестъплението. Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел… Какво още трябва да се случи, за да разбере европейският политически елит, че освен да рецитира как „спазвал ценностите си“, трябва да се загрижи и за сигурността на гражданите си? Докога в Европа ще могат да влизат безпрепятствено десетки – стотици хиляди хора без паспорти, без идентичност, ръководени от целенасочената стратегия на варварите за война и унищожение на Стария континент? Какви ценности пазят либералните елити на Европа? Америка не пазеше ли ценности, когато гарантира сигурността на гражданите си?

Импотентността на днешните европейски управници и поддържащите ги левичарски квази-либерални идеолози скоро ще тласне махалото в другия екстремум. Европа има дълга традиция не само на либерализъм и малоумно левичарство – тя има и традиция на радикален национализъм, фашизъм, нацизъм. Дотам ли трябва да стигнем, за да изпратим в пенсия тези, които очевидно не разбират, че сме във война, че е време за защита, за отбрана, за нанасяне на контра-удар върху варварското нашествие?

Ценностите ни, принципите ни, демократичните основи на обществата ни не струват хартията, върху която са записани, ако не сме готови да ги защитим. Европа, която даде на света модерната цивилизация, правата на човека, респекта към свободата – днес е станала за подигравка в думите и действията на арогантни диктатори, с които Меркел&Со. си въобразяват, че се споразумяват.

Спасението не е да се скрием зад националните огради. Спасението е да сложим начело на Европа хора, които имат силата и волята да я водят към победа над поредната – третата сатанинска анти-утопия, нахвърлила се срещу нея през последните 100 години.


Бел. ред. – коментарът е от Фейсбук, публикуваме го с разрешението на автора.  

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах