VivaPay

Честита (минерална) баня в Банкя!

Скоро ще приема посетители (снимки)

Банята в Банкя е пocтpoeнa пo проект нa архитект Карл Xoxeдep. Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia - Честита (минерална) баня в Банкя!

Банята в Банкя е пocтpoeнa пo проект нa архитект Карл Xoxeдep. Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Минералната баня в Банкя е възстановена в пълния си блясък, става ясно от първите снимки на изцяло реновираната сграда, публикувани във Фейсбук-страницата „Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia“. Банята ще има готовност да приема посетители от есента, твърдят от Община Банкя. Ремонтът на паметника на културата е почти приключил, както предвиждаше планът на общината, въпреки известното забавяне заради епидемията от коронавируса.

Банята е затворена за посетители от 2001 г. До 2017 г. сградата, построена преди почти 110 години, беше оставена да се саморазрушава и мисията по спасяването ѝ изглеждаше почти невъзможна. В края на 2017 г. „Консорциум Банкя 2020“ спечели конкурса на Столична община за проектиране, реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница на стойност 7 939 млн. лв. с ДДС. Средствата за ремонта бяха осигурени, след като общината продаде на „Алианц” право на строеж на хотел в близост до банята. Частният инвеститор ще ползва хотела 35 години, след което той ще премине под управлението на общината.

Cтpoeжът нa Гoлямaтa бaня зaпoчвa преди повече от век нa 7 мapт 1907 г. и зaвъpшвa нa 20 мaй 1910 г. Oткpитa e тъpжecтвeнo нa 24 мaй 1911 г. Пocтpoeнa e пo плaнoвe нa архитект Карл Xoxeдep oт Mюнxeн пoд пpeцизнoтo pъкoвoдcтвo нa apxитeкт H. Heшeв и пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя. Проф. Хохедер по онова време е официален строител на Мюнхен, издигнал множество сгради в стил „ар нуво“ и е един от архитектите, оформили класическия изглед на града. Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия, и Трансилвания, Румъния).

Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

В изграждането на банята в Банкя са били вложени близо 1 милион златни лева. Това е първата лечебна сграда у нас, снабдена с модерните за времето си технически съоръжения. Тогава банята държи челна позиция на Балканите с впечатляваща архитектура и модерно вътрешно устройство. Когато е отворена, в нея идват по 1000 души дневно – елитът на София, видни общественици, височайши гости на страната и дори царското семейство. Иван Вазов често е посещавал банята, а Банкя е била сред любимите му места.

Америка за България

Една от най-важните причини за това е банкянската лековита хомотермална минерална вода с общ дебит 24 л/сек и температура 36.5 -37.2 градуса. Водата, която блика от дълбочина 850 метра, е хидрокарбонатно-сулфатно-натриева. Тя е бистра, безцветна, без миризма, мека и изключително вкусна. От нея се повлияват добре не само сърдечно-съдови заболявания, но и свързаните с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, ендокринологични заболявания, обща физическа и умствена умора.

Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Днес в Минералната баня има модерен СПА център, зали за лечебна физкултура и балнеопроцедури. Готов е големият басейн с напълно възстановен купол, по края на салона са запазени някогашните малки корита, които са от мрамор с месингови чучури, а над тях е емблемата на банята – отворена мида.

Скоро басейнът ще бъде напълнен за първите тестове. Изпитания с вода вече се правят и в салона с малкия басейн, където някога е било Женското отделение.

Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Изцяло реставрирани са буковите прегради в кабинките. От лявата страна на входния салон сред запазените дървени прегради има ретро кафене – виенски салон. На втория етаж на банята има зала за лечебна физкултура и аеробика. СПА центърът е едно ниво под банята. Там са сауните, парна баня и три малки басейна – джакузи, с различна температура на водата – за контрастни процедури.

Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Входната врата е от славонски дъб с месингови брава и орнаменти, с решетки от ковано желязо. Поставени са райбери, както някога, за да може стъклото да се сваля в горещи дни. Парапетите от ковано желязо по стълбите в сградата, чиито оригинали са откраднати, са възстановени по снимки.

Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Банята ще се отоплява чрез енергиен център – минералната вода от басейните ще минава през вътрешен водопровод, за да отоплява цялата страда.

Минералната баня в Банкя, която е паметник на културата, ще бъде дадена за стопанисване на външна фирма, което ще стане чрез процедура за избор на най-подходящ кандидат. Преди това трябва да бъде направен анализ какъв точно модел на стопанисване да бъде избран.

Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg