Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Човек от Европейската комисия: Няма конфликт на интереси в избора на Пловдив

 - Човек от Европейската комисия: Няма конфликт на интереси в избора на Пловдив

„Има ли конфликт на интереси и възможно ли е изборът на журито да е бил повлиян по посочения начин?“ С този въпрос „Дневник“ се обръща към Силвен Паска, който ръководи проектите за култура и творчески индустрии към Европейската комисия, за да коментира скандала с Деяна Данаилова, началник на отдел „Международна дейност“ в Министерството на културата. Около нея възникнаха съмнения за конфликт на интереси, тъй като тя е организирала всички етапи на конкурса за Европейска столица на културата, проведени у нас, и същевременно е майка на служител в „Едно“, които работят за кандидатурата на града, обявен за победител – Пловдив.

От името на Паска пред „Дневник“ отговаря Денис Абът, говорител по въпросите за образованието, културата, многоезичието и младежта в Европейската комисия: „Препоръката на журито по никакъв начин не е била повлияна от министерството на културата или някой от неговите членове“.

Междувременно от Министерството на културата съобщиха, че ще изпратят доклад за случая в Европейската комисия и ще се съобразят с препоръката им. „Дневник“ обаче пише, че българското от арт ведомство веднага са информирали за проблема евро чиновниците. Затова още преди да бъде получена официалната позиция на ЕК, Денис Абът заявява: „От информацията, която Комисията получи и взимайки предвид предисторията, описана по-горе, Комисията не вижда никакъв конфликт на интереси във връзкa със служител на българското министерство на културата“.

„Както със сигурност знаете, – продължава Абът, – конкурсът се регулира от Решение 1622/2006/EО на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. В съответствие с Решението, българският министър на културата бе отговорен за организирането на конкурса за Европейска столица на културата 2019 в България. По време на обявяването на победителя пред пресата на 5 септември, Комисията имаше възможността да благодари на министерството за отличната работа.“

„Членове на Европейската комисия също присъстваха на предварителните и финалните селекционни срещи и могат да свидетелстват, че препоръката, направена от селекционния панел, бе базирана единствено на писмените кандидатури и на изслушванията на четирите предварително избрани градове“, казва още Абът.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС