Да си избереш президент от комедиен сериал

Гласоподавателите в Украйна направиха актьора Володимир Зеленски държавен глава с очакванията да бъде „слуга на народа“

„Ако ме сложат на тяхно място само за една седмица, аз щях да им дам да се разберат - край с всичките им лимузини, бонуси, летни резиденции и с всички тях! Искам всеки обикновен учител да живее като президент!“, казва в прословутата си реч героят на Зеленски в сериала. Снимка: „Слуга на народа“ - Да си избереш президент от комедиен сериал

„Ако ме сложат на тяхно място само за една седмица, аз щях да им дам да се разберат - край с всичките им лимузини, бонуси, летни резиденции и с всички тях! Искам всеки обикновен учител да живее като президент!“, казва в прословутата си реч героят на Зеленски в сериала. Снимка: „Слуга на народа“

„Слуга на народа“ е украински комедиен сериал, който в момента може да се гледа в „Нетфликс“. Изпълнителят на главната роля и съсценарист на сериала Володимир Зеленски в неделя бе избран от украинския народ за президент. Филмът започва с нецензурния монолог на млад гимназиален учител по история срещу корупцията и провала на политическата класа на страната си.

„Защо всички честни хора са глупаци, а всички умни крадат?“, избухва наивният, но честен учител по история Васил Холобородко, в чиято роля е актьорът комик Володимир Зеленски.

„Какви хора сме ние, за да продължаваме да гласуваме за тези шибани лъжци, като знаем какви измамници са те? 25 години избираме едни и същи крадци! И този път ще е същото. Защото отново ще изберем един и същи мошеник – всички знаем, че е такъв, но пък другият е още по-лош. И на никого не му пука! Ако ме сложат на тяхно място само за една седмица, аз щях да им дам да се разберат – край с всичките им лимузини, бонуси, летни резиденции и с всички тях! Искам всеки обикновен учител да живее като президент! А президентът да живее като учител, мамка му!“, гневи се учителят в класната стая, без да забележи, че един от учениците му тайно заснема тирадата с телефона си.

Видеото става става мигновен хит. Милиони украинци подкрепят идеята честният учител да се яви на предстоящите президентски избори, и той – както може да се очаква в сатиричен филм – ги печели. Следват два сезона комедия от грешки, докато президентът Холобородко се опитва да се пребори с повсеместната корупция и с желязната хватка на сенчестите олигарси – с помощта на старите си съученици, които назначава за министри.

Америка за България

Подобно на „Западното крило“ на NBC, „Слуга на народа“ може да бъде описан като трогателен опит за либерални мечтания – ако сценарият на комедията неочаквано не се сбъдна в реалността. Разликата е, че истинският актьор-комик Зеленски спечели президентските избори с по-висок процент от измисления учител по история Холобородко.

Партията, която оглавява, наричана „Слуга на народа“, обяви радикална антикорупционна програма, основана повече или по-малко точно на сценария на комедийния телевизионен сериал. Подобно на своя измислен герой, 41-годишният Зеленски изглеждаше напълно непревдоподобен кандидат.

Въпреки че е учил право, той никога не го е практикувал и отива директно в стенд-ъп комедията, ставайки национална знаменитост, след като се включва в украинската версия на „Денсинг Старс“. Преди да основе своята партия миналия май, той нямаше никакъв политически или административен опит. Освен това е с еврейски произход – значителна, макар и до голяма степен премълчавана пречка в някои региони на страната, която не е известна с филосемитизма си.

Изводите на някои западни анализатори за политическите възгледи на новия президент, базирани на сценичния му образ, не са особено оптимистични.

„Зеленски е опитен и успешен бизнесмен, чийто хит „Слуга на народа“ представи на зрителите поразителна картина на корумпираните украински магнати, а също и сценарий за реформи“, писа канадската изследователка Даян Франсис в „Atlantic Council“ още през февруари.

„Най-големият проблем в сериала е отсъствието на Русия и руския президент Владимир Путин – твърди Александър Мотил, политолог от университета Рътгер, Нюарк, в анализ за списание „Форин Полиси“. – В алтернативната тв вселена на „Слуга на народа“ Крим и Донбас не са окупирани. Няма война, няма руски войници, няма убити.“

Според Мотил това любопитно отсъствие предполага, че Зеленски или няма представа как да се справи с една много реална екзистенциална заплаха за Украйна, или, още по-лошо, той не вярва, че има такава:

„В най-добрия случай тогава президентът Зеленски ще бъде склонен към сериозни грешки в отношенията си с Путин“.

Някои критици смятат, че подходът на Мотил е „твърде постмодернистичен“, но той е на мнение, че ролята на Володимир Зеленски като сценарист и изпълнителен продуцент на сериала свидетелства за неговите възгледи.

Но поне сценарият на „Слуга на народа“ показва, че той няма илюзии. Холобородко може да е неправдоподобен герой, но проблемите, с които се сблъсква, са напълно реални: от корумпираните генерали и шефове на тайни служби, които са и мафиотски босове, до олигарсите-кукловоди, които контролират медиите и си купуват политици като часовници.

Оттук обаче ще започнат различията между телевизионната комедия с Холобородко и политическата драма на Украйна начело с Зеленски. Новият истински президент едва ли ще успее да се пребори с корупцията, като назначи за шеф на тайните служби страховито строгата, но справедлива директорка на старото си училище, както прави героят.

Все пак, колкото и добре да е направена една телевизионна комедия, колкото и справедливи да са сатиричните ѝ послания, мястото ѝ е в телевизионния ефир, а не в политическата действителност. Гласоподавателите може да са избрали комик за президент, но едва ли очакванията им са да превърне живота им в комедия.

Гневната тирада на героя на Зеленски в „Слуга на народа“:

OPERA OPEN