Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Демокрацията се оказа беззащитна пред „малкия човек“, когото самата тя отгледа“

Не мисля, че Путин е виновникът за всичко. Някои неща се случват сами, твърди Светлана Алексиевич

„Кремъл събира под знамената на идеите си най-маргиналните групи в Европа“, твърди беларуската писателка Светлана Алексиевич. - „Демокрацията се оказа беззащитна пред „малкия човек“, когото самата тя отгледа“

„Кремъл събира под знамената на идеите си най-маргиналните групи в Европа“, твърди беларуската писателка Светлана Алексиевич.

Беларуската писателка Светлана Алексиевич коментира пред Би Би Си манифеста на интелектуалци от 21 държави, публикуван във водещи европейски медии, в който се твърди, че Европа се разпада пред очите ни“.

Вижте още: „ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА ПРЕД ОЧИТЕ НИ“

Думите, че Европа е „беззащитна срещу все по-явните манипулации на господарите в Кремъл“, Алексиевич обясни така:

„Не мисля, че Путин е виновникът за всичко. Някои неща се случват сами. Но поради факта, че следите на Кремъл се виждат в много събития, които всички знаем и сега няма да повтарям, на мнозина изглежда, че той по-виновен, отколкото всъщност е. Има един вид демонизация на Кремъл“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Кремъл събира под знамената на идеите си най-маргиналните групи в Европа, смята носителката на Нобелова награда за литература. Алексиевич смята, че това има разрушителен ефект и демокрацията неочаквано се е оказала беззащитна пред „малкия човек“, който самата тя така е възпитала и отгледала.

Вижте още: СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ: В ХОД Е НОВА СТУДЕНА ВОЙНА

На въпрос дали демокрацията е причината европейците да загубят вяра в демократичните инструменти и либералните идеи, Алексиевич отговаря

„Не, в никакъв случай. Именно това е любимата идея на Кремъл“.

Писателката е убедена, че демокрацията не може да разочарова съвременните честни, мислещи хора, а само онези, които биха искали да постигнат бърз резултат и успех възможно най-скоро.

Според нея вината за това мислене е най-вече на популистите, които са провокирали тази предполагаема слабост, но подобно мислене е наивно и напълно недопустимо за интелектуалците. Демокрацията като идея е силна, но е падатлива на удари, защото във времена като днешните „малкият човек“ не издържа на изкушенията, сред които се оказва.

На въпрос на Би Би Си защо авторите на писмото смятат, че съдбата на Европа е тяхна отговорност и че могат да казват на нейните граждани къде грешат, Алексиевич отвръща:

„В цялата човешка история честните хора са се опитвали да поемат отговорност. Да бият тревога, когато смятат, че се задава опасност и да казват това, което смятат за необходимо. Направихме това, което трябва да правят интелектуалците“.

Вижте още: ЗИМНИЯТ СЪН НА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3