Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Демокрацията се оказа беззащитна пред „малкия човек“, когото самата тя отгледа“

Не мисля, че Путин е виновникът за всичко. Някои неща се случват сами, твърди Светлана Алексиевич

„Кремъл събира под знамената на идеите си най-маргиналните групи в Европа“, твърди беларуската писателка Светлана Алексиевич. - „Демокрацията се оказа беззащитна пред „малкия човек“, когото самата тя отгледа“

„Кремъл събира под знамената на идеите си най-маргиналните групи в Европа“, твърди беларуската писателка Светлана Алексиевич.

Беларуската писателка Светлана Алексиевич коментира пред Би Би Си манифеста на интелектуалци от 21 държави, публикуван във водещи европейски медии, в който се твърди, че Европа се разпада пред очите ни“.

Вижте още: „ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА ПРЕД ОЧИТЕ НИ“

Думите, че Европа е „беззащитна срещу все по-явните манипулации на господарите в Кремъл“, Алексиевич обясни така:

„Не мисля, че Путин е виновникът за всичко. Някои неща се случват сами. Но поради факта, че следите на Кремъл се виждат в много събития, които всички знаем и сега няма да повтарям, на мнозина изглежда, че той по-виновен, отколкото всъщност е. Има един вид демонизация на Кремъл“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Кремъл събира под знамената на идеите си най-маргиналните групи в Европа, смята носителката на Нобелова награда за литература. Алексиевич смята, че това има разрушителен ефект и демокрацията неочаквано се е оказала беззащитна пред „малкия човек“, който самата тя така е възпитала и отгледала.

Вижте още: СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ: В ХОД Е НОВА СТУДЕНА ВОЙНА

На въпрос дали демокрацията е причината европейците да загубят вяра в демократичните инструменти и либералните идеи, Алексиевич отговаря

„Не, в никакъв случай. Именно това е любимата идея на Кремъл“.

Colibri april 2017

Писателката е убедена, че демокрацията не може да разочарова съвременните честни, мислещи хора, а само онези, които биха искали да постигнат бърз резултат и успех възможно най-скоро.

Според нея вината за това мислене е най-вече на популистите, които са провокирали тази предполагаема слабост, но подобно мислене е наивно и напълно недопустимо за интелектуалците. Демокрацията като идея е силна, но е падатлива на удари, защото във времена като днешните „малкият човек“ не издържа на изкушенията, сред които се оказва.

На въпрос на Би Би Си защо авторите на писмото смятат, че съдбата на Европа е тяхна отговорност и че могат да казват на нейните граждани къде грешат, Алексиевич отвръща:

„В цялата човешка история честните хора са се опитвали да поемат отговорност. Да бият тревога, когато смятат, че се задава опасност и да казват това, което смятат за необходимо. Направихме това, което трябва да правят интелектуалците“.

Вижте още: ЗИМНИЯТ СЪН НА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg