Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Децата на Хайтов съдят Калин Терзийски за 1 лв.

Дали сме го съвсем достойно под съд. Делото даже закъсня, заяви Елена Хайтова

„Познавах се с Хайтов (на снимката) и донякъде с Радичков – заяви Калин Терзийски пред Нова телевизия. – Това бяха едни слуги на един режим, който аз не мога да понасям. Те правеха свирки на Живков.“ Снимка: БГНЕС - Децата на Хайтов съдят Калин Терзийски за 1 лв.

„Познавах се с Хайтов (на снимката) и донякъде с Радичков – заяви Калин Терзийски пред Нова телевизия. – Това бяха едни слуги на един режим, който аз не мога да понасям. Те правеха свирки на Живков.“ Снимка: БГНЕС

Наследниците на Николай Хайтов са подали иск в съда срещу писателя Калин Терзийски, потвърди пред „Площад Славейков“ Елена Хайтова. Причината – думите по адрес на баща им, че е „слуга на един мръсен диктаторски режим“, изречени по Нова телевизия.

Изказването на Терзийски е от февруари тази година, когато той заяви в предаването „Комбина“, че той е човекът, дал възможност на българската литература да бъде нещо по-различно от Йордан Радичков и Николай Хайтов.

„Познавах се с Хайтов и донякъде с Радичков – заяви тогава писателят. – Това бяха едни слуги на един режим, който аз не мога да понасям. Те правеха свирки на Живков.“

Седмица по-късно Елена и Александър Хайтови поискаха извинение от Терзийски, в противен случай заявиха намерение да го подведат под съдебна отговорност.

Пред „Площад Славейков“ Елена Хайтова обясни, че са чакали в продължение на един месец писателят да изкаже съжаление от думите си, но тъй като това не е станало адвокатите им са задействали процедурата. Ход на делото вече е даден, каза Хайтова:

„В предаването „Комбина“ той каза различни мръсни неща – свирки и подобни – не само за Хайтов, а и за Йордан Радичков – затова сме го дали съвсем достойно под съд. Делото даже закъсня. Съдим го аз и братята ми“.

Че делото на Хайтови срещу Терзийски започва, стана ясно от статус на писателя във Фейсбук:

k_terziiski_status

В отговор на твърдението на Калин Терзийски, че наследниците на Хайтов целят с това дело да „изкарат пари“Елена Хайтова отвърна:

„Не, няма да му искаме пари – съдим го заради обидата. Имаме достатъчно пари, за да изкарваме от пияния Калин Терзийски още. Съгласни сме да водим делото и за 1 лв. Предложихме да се извини и нямаше да заведем дело, но той не го направи“.

Елена Хайтова сподели, че на Калин Терзийски призовка все още не е връчена:

„Но след като желае да потвърди нещата, нека има доблестта да се яви в съда и го заяви още веднъж“.


Вижте още: КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ НА СЪД ЗА ОБИДА КЪМ ХАЙТОВ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС