Добра и лоша новина за „Бронзовата къща“

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обещава произведението да бъде издигнато „след около 30-40 дни“

Днес, 7 юни, нивото на „Бронзовата къща“ в сантиметри е без изменения. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Добра и лоша новина за „Бронзовата къща“

Днес, 7 юни, нивото на „Бронзовата къща“ в сантиметри е без изменения. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Имаме две новини за „Бронзовата къща“ – на официалния портал на Столична община е публикуван текст за проекта на австрийския скулптор с български произход Пламен Деяноф, препечатан от вестник „Телеграф“, който се позовава на зам.-кмета по културата д-р Тодор Чобанов. Вижте първо лошата, добрата я оставяме, за да има оптимизъм във финала.

1. „Артинсталацията „Бронзовата къща“ ще бъде издигната на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров най-рано след месец, разбираме още от първото изречение в публикацията.

От това следва, че инсталацията няма да бъде готова според първоначалния си повод – българското председателство на съвета на ЕС, което изтича в края на юни. Нямаме представа дали Деяноф съзнателно не прави нищо от 3 май досега в очакване на началото на юли, когато Австрия поема председателството.

Но ако все пак „Бронзовата къща“ се появи това лято (което, предвид всичко дотук, съвсем не е сигурно), тя ще стърчи на знаковото място в София в чест на Австрия. Освен това, много по-важно от „кога най-рано“ е кога най-късно ще се появи произведението (явно, че кога точно е непостижимо знание у нас). Тук обаче  д-р Чобанов е (малко) по-конкретен от вестника.

Америка за България

„По думите му „Бронзовата къща“ ще е готова след около 30-40 дни“, но и той се застрахова: „Ако няма забавяне от страна на автора“, пише „Телеграф“. 

Да допуснем, че ще има забавяне от страна на автора. (Той е с доказано голям опит в забавянията – дотук те са на обща стойност поне 4 месеца.) Какво следва, ако авторът (пак) се забави? Може би има предвидени финансови санкции? Потърсихме д-р Чобанов за коментар, но не успяхме да се свържем с него.

Но ето и по-добрата новина:

2. „Предвижда се [„Бронзовата къща“] да остане у нас до Коледа, след което ще бъде демонтирана“, пише изданието.

Bookshop 300×250 2

Надяваме това също да е актуална информация от зам.-кмета, защото след всичко, което Деяноф каза във видеото от „Кунстхале“, е добре да чуе(м) от официално лице, че мераците му да остане завинаги с произведението си в центъра на София няма да се сбъднат.

P.S.: Изглежда във вестник „Телеграф“ все още не са гледали виенското видео със самопризнанията на Деяноф, защото отново са повторили, че „скулптурата наподобява Хрельовата кула в Рилския манастир“. Тази измислица на автора в момента стои като напълно легитимна в сайта на Столична община.

Bookshop 728×90