Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Джеймс Уеб“ засне Стълбовете на сътворението

Люлка на звезди, която днес вероятно вече не съществува

Стълбовете на сътворението в нова светлина. Снимка: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI). - „Джеймс Уеб“ засне Стълбовете на сътворението

Стълбовете на сътворението в нова светлина. Снимка: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Нов поглед над т. нар. Стълбове на сътворението предложи телескопът „Джеймс Уеб“. Космическият феномен представлява студени плътни облаци от междузвезден газ и прах в мъглявината Орел, разсеян звезден куп, намиращ се в посока към съзвездието Змия на около 6500 светлинни годни от Земята. Това е един от районите в Космоса, където се сформират звездите, отбелязва Би Би Си.

Феноменът е редовна дестинация за всеки телескоп в Космоса. Двете най-известни негови изображения досега са били направени от „Хъбъл“ през 1995-а и 2014 г., но „Джеймс Уеб“ предлага далеч по-детайлен поглед. Това се дължи на инфрачервените детектори на свръхмощния телескоп, които проникват през космическия прах, заобикалящ „колоните“.

„Изучавам мъглявината Орел от средата на 90-те години на миналия век в опит да видя „отвътре“ стълбовете, които „Хъбъл“ показа, търсейки млади звезди в тях – коментира проф. Мак МакКогрийн, старши научен съветник към Европейската космическа агенция. – Винаги съм знаел, че когато „Джеймс Уеб“ заснеме стълбовете, те ще бъдат зашеметяващи. И наистина са такива.“

Колаж демонстрира разликата в способностите на „Хъбъл“ (вляво) и „Джеймс Уеб“. Снимка: НАСА

Стълбовете на сътворението се сформират и осветяват от интензивната ултравиолетова светлина на близките звезди. Тяхната радиация постепенно разгражда формите им. Ако днес магически се телепортираме на мястото, колоните най-вероятно вече ще са напълно разпръснати, но „Джеймс Уеб“ ги „вижда“ в миналото, защото светлината им е пътувала до него в продължение на 6500 години, обяснява Би Би Си.

„Джеймс Уеб“ – плод на около 30 години работа на експерти, бе изпратен в Космоса през 2021 г. Телескопът е съвместна инициатива на НАСА и Европейската космическа агенция. Очакванията са, че детайлните му инфрачервени снимки ще предложат по-добро разбиране за Вселената. Телескопът на стойност 10 млрд. долара има възможност да „надникне“ през атмосферите на екзопланети и да наблюдава някои от най-старите галактики във Вселената с помощта на лещи, филтри и призми, засичащи сигнали в инфрачервената гама, невидима за човешкото око.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg