Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Един твърде сговорчив Де Ниро: Да изляза в пенсия? След Скорсезе

Ние - актьорите и музикантите, имаме привилегията да решим сами кога да слезем от сцената

„Да се пенсионира или не - трябва да зависи от това как се чувства конкретният човек“, казва Робърт де Ниро. - Един твърде сговорчив Де Ниро: Да изляза в пенсия? След Скорсезе

„Да се пенсионира или не - трябва да зависи от това как се чувства конкретният човек“, казва Робърт де Ниро.

Не е толкова надменен Де Ниро, колкото се твърди. Вярно, понякога жестовете му са резки, отговаря едносрично и гледа насмешливо, сякаш подлага на съмнение онова, което му казва събеседникът. Но после внезапно се усмихва, особено ако стане дума за Maрти (Скорсезе), и дори е готов да свали бейзболната си шапка, за да покаже фалшивата си плешивина за ролята на Бърнард Мейдоф по сценария на бъдещия си филм „Магьосникът на лъжците“. На 72 години Боб се връща в „Отново в играта“ с ролята на пенсионер, който иска да влезе отново в света на работещите и да даде по нещо на всеки от младите, разказва „Ел Мундо“.

„Не знам дали по закон, или по своя воля, но смятам, че трябва да бъдем по-гъвкави и да не задължаваме никого да се пенсионира на някаква определена възраст – казва в интервю за испанското издание актьорът. – Да се пенсионира или не – трябва да зависи от това как се чувства конкретният човек.“

Робърт де Ниро смята да продължи с танците, докато музиката свири, както се изразява неговият герой Бен:

„Истината е, че ние, музикантите и артистите, до голяма степен сме привилегировани в това отношение. Последното решение го взимаме ние (или публиката). Аз съм на 72 и не съм спирал да работя през последните години. Възрастта обаче започва да ми тежи, и въпреки че ми харесва това, което върша и продължавам да се наслаждавам на работата си, се изморявам все повече на снимките.“

В момента актьорът снима в телевизионния филм „Магьосникът на лъжците”, играе Бърнард Мейдоф (бел. а. – казвайки това, Де Ниро сваля бейзболната си шапка). След това му предстои премиерата на биографичната лента „Джой“ заедно с Дженифър Лорънс – историята на Джой Мангано, чиито изобретения и до днес облекчават живота на домакините. След това се връща към бокса – този път като треньор в „Hands of Stone“ (Ръце от камък) на режисьора Джонатан Якубович.

Запитан коя би била юбилейната му роля, Де Ниро отговаря без колебание:

„Джейк Ла Мота. Винаги ще бъда „Разяреният бик“. Физическата и психическата подготовка, която ми бе необходима за тази роля, беше изключителна. Имал съм и други роли с големи изисквания (най-вече „Ловецът на елени“ и „Шофьор на такси“), но предизвикателството на „Разяреният бик“ като че ли беше най-голямо“.

За Скорсезе актьорът разказва, че двамата са родени в един и същи град – Ню Йорк, с една година разлика. Израснали са в Малката Италия, изпитали са една и съща страст към спагети карбонара… Писано им е било да работят заедно.

На въпрос не се ли чувства предаден от това, че Скорсезе замени Де Ниро във филмите си в последно време с Ди Каприо, той отвръща, че знаел как рано или късно режисьорът ще потърси по-млади актьори за филмите си и Леонардо се явил в пълния си блясък:

„Беше забавно да играем заедно под командите му в късометражния „The Audition“, който заснехме в Макао. Сега обмисляме заедно друг проект. Не възнамерявам да се пенсионирам, докато не го направи и Марти…“.

Де Ниро говори за филма „Ирландецът“ – за мафията и живота на наемния убиец Франк Шийнън. За филма Скорсезе е поканил още Ал Пачино и Джо Пеши – „нещо като среща на стари величия…“.

Робърт де Ниро признава, че познава някой и друг мафиот, но знае за тях повече от книгите и филмите като „Кръстникът“. От филмите за мафията актьорът скочи в комедията, след като бе „анализиран“ от Били Кристъл:

„Но истинският „виновник“ за всичко в живота ми на актьор винаги е Марти. С него направих „Царят на комедията“ три години след „Разяреният бик“ и дори се осмелих да заснема музикален филм с него – „Ню Йорк, Ню Йорк” с Лайза Минели. Тогава бяхме толкова млади…“.

На забележка, подхвърлена от журналиста за критиците, които мислят, че изобилието на комедии в кариерата на Де Ниро напоследък може да засенчи славата му на драматичен актьор, той отвръща:

„Не се водя по критиците“.

Де Ниро съчувства на актрисите, за които след определена възраст няма хубави роли:

„С право се оплакват. Жените страдат от двойна дискриминация във Холивуд – заради парите и заради възрастта. Не разбирам как може по тези географски ширини да има толкова малко режисьори-жени!“.

Актьорът снима стажанта в „Отново в играта“ на Нанси Майерс. За нея казва, че е прецизна като режисьор, особено внимание отделя да поддържа ритъма на комедийното развитие:

„Другите режисьори оставят повече място на импровизацията. Дългите разговори, които водя с Ан Хатауей и които могат да изглеждат импровизирани, всъщност са дълго репетирани“.

Във филма героят на Де Ниро е единственият, който чете вестници. Актьорът със съжаление признава, че хартиените вестници ще последват съдбата на телефонните указатели:

„Тъжно е да се признае, но мисля, че точно това ще се случи. Днес не виждаш младите да четат вестници, всички са залепени за смарфоните си. Аз също имам айфон, изпращам съобщения, но онова с браузването ми идва много… Докато снимахме филма, си дадох сметка колко реална е пропастта между поколенията. Не толкова, че днес се работи по друг начин, а че манталитетът е нов“.

След като вече е работили с велики режисьори като Скорсезе, Бертолучи, Копола и Тарантино, Робърт де Ниро признава, че би искал да снима с Пол Томас Андерсън. Следи го, откакто направи „Ще се лее кръв“. И изпитал благородна завист към Даниъл Дей Люис за ролята му във филма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg