Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ермитажът разреши да се удължат изложбите му в Италия

Директорът на руския музей казва, че културните мостове се взривяват последни

Пабло Пикасо, „Младата дама“, 1909 г. - Ермитажът разреши да се удължат изложбите му в Италия

Пабло Пикасо, „Младата дама“, 1909 г.

Държавният Ермитаж в Русия отмени решението си за незабавно връщане от чужбина на всички произведения, които са негова собственост, съобщава ТАСС. Новината е потвърдена и от италианското издание „Ла Република“, което се позовава на генералния секретар на културния център „Ермитаж Италия“ Маурицио Чекони. Преди седмица Държавният Ермитаж поиска спешно връщане на всички картини, предоставени на италиански музеи.

Така картината „Младата дама“ (1909) на Пабло Пикасо, която е представена в Рим от Фонда на Алба Фенда, може да остане в Италия до 15 май. Преди това произведението, изложено в Италия в рамките на сътрудничество с руския музей, трябваше да напусне италианската столица на 29 март.

Ще продължат и изложбите в Палацо Реале в Милано, където във временна експозиция е изложено платно на Тициан, а също и в Gallerie d’Italia, където временно са предоставени 23 картини. Изложбата там ще продължи до 23 март.

Пред „Ла Република“ Маурицио Чекони е цитирал писмо от генералния директор на Ермитажа Михаил Пиотровски:

„Много е тъжно, че културните отношения между нашите страни рухнаха в подобен мрак. Можем да излезем от него, само ако съхраним атмосферата на доброжелателност. Ние винаги казваме, че културните мостове се взривяват последни. Сега е време да ги защитим и ще се постараем да покажем как се прави това“.

Засега не е ясно как Ермитажът ще процедира с останалите картини, изпратени на изложби зад граница. Експонати на музея са изложени в няколко експозиции в Европа, включително в Париж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах