Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Физика на тъгата“ на Теодор Ушев с голяма награда в Китай

„Меланхоличен и настоятелен. Епичен и вечен. Шедьовър“, гласи мотивацията на журито

Кадър от „Физика на тъгата“, създаден с техниката енкаустика - „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев с голяма награда в Китай

Кадър от „Физика на тъгата“, създаден с техниката енкаустика

„Физика на тъгата“, анимационният късометражен филм на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов, получи поредното си международно признание. Продукцията взе голямата награда на фестивала за анимационно кино „Feinaki“, Пекин – най-престижния форум за анимация в страната, отбелязва самият Ушев в публикация във Фейсбук.

„Това е силен филм за мъж, който смята, че животът му е филмов каталог – гласи обосновката на журито. – Винаги търсещ своята първа любов и спомена за баща си. Режисьорът споделя своята визия с добре обмислени изображения и звук, подредени в завладяващ ритъм. Той не бяга от големите думи и жестове, но сила може да се открие и в деликатните метафори и детайли, разпознаваеми от мнозина. Миналото и настоящето неусетно се сливат, за да създадат едно покоряващо преживяване. Меланхоличен и настоятелен. Епичен и вечен. Шедьовър.“

Фестивалът „Feinaki“ се проведе между 18 и 22 ноември в Пекин на живо. Филмите в програмата са селектирани сред 600 независими продукции. Стотици посетители са гледали прожекциите в първия ден на форума, отбелязват местните медии.

Филмът „Физика на тъгата“ вече има в наградния си списък признания от Квебек, Брюксел, Монреал, Отава и номинация за „най-добър късометражен канадски филм“ от Международния филмов фестивал в Торонто.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg