POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Франция търси безопасен път за връщането на колекцията „Морозов“ в Русия

Част от ценните произведения на изкуството под риск да бъдат конфискувани заради санкциите към Русия

Портрет на Иван Морозов от Валентин Серов, 1910 г. - една от около 200 картини, заети от руски музеи и колекционери за мащабна изложба в Париж. Репродукция: Третяковска държавна галерия - Франция търси безопасен път за връщането на колекцията „Морозов“ в Русия

Портрет на Иван Морозов от Валентин Серов, 1910 г. - една от около 200 картини, заети от руски музеи и колекционери за мащабна изложба в Париж. Репродукция: Третяковска държавна галерия

Франция се опитва да осигури безопасното завръщане на арт колекцията „Морозов“ в Русия, въпреки санкциите, наложени на окупаторите заради войната в Украйна. Забележителната сбирка на текстилните магнати Михаил и Иван Морозови бе част от мащабна експозиция на Фондация „Луи Вюитон“ в Париж, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Произведенията са във френската столица от септември 2021 г. Краят на изложбата с около 200 творби на Ван Гог, Пикасо, Матис, Гоген и др. бе на 3 април и според фондацията експозицията е била посетена от над 1,2 млн. посетители. Картините, събирани от братята Морозови в началото на ХХ век, са заети на „Луи Вюитон“ от Ермитажа, Държавния музей „Пушкин“, Третяковската галерия и други руски институции. Част от тях обаче идват от частни колекции и в контекста на руската инвазия в Украйна и последвалите санкции за Русия, връщането им може да се окаже проблем.

В знак на дипломатическо сътрудничество, предговорът от каталога на изложбата е подписан от президентите Владимир Путин и Еманюел Макрон.

Произведенията, собственост на руските музеи, не могат да бъдат конфискувани според френските закони, но не такава е ситуацията с частните творби:

„Въпреки всичко и въпреки ужасяващите новини от Украйна, ние имаме задължение да запазим културния обмен – коментира пред „Арт нюзпейпър“ френски депутат, пожелал да запази анонимност заради чувствителността на въпроса. – Русия не постави никакви спънки пред бързото връщане на 15 творби, които френските музеи изтеглиха от изложба в кремълските музеи след началото на инвазията.“

Евентуални препятствия може да бъдат породени от връщането на две картини – автопортрет на Пьотър Кончаловски и портрет на Маргарита Морозова. Първото произведение е собственост на Пьотър Авен, руски олигарх, чието име присъства в списъка със санкционирани от ЕС. Колкото до портрета на Морозова, той е заемка от Музея в Днипро, Украйна, и ще остане във Франция, докато ситуацията в страната не се нормализира.

Логистиката се осигурява от руската страна, ангажирана с организацията на наземен транспорт заради спрените полети между Русия и Франция, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Безопасността на творбите обаче е оставена в ръцете на френското правителство, което вече се е свързало с представители на всички страни по пътя на произведенията, за да гарантира, че те няма да бъдат конфискувани на път за Русия. В момента се водят преговори с европейския парламент, за да се промени европейски закон така, че произведенията на изкуството да не се считат за „луксозни стоки“ и съответно да не могат да бъдат конфискувани.

Притесненията относно придвижването на колекцията на Морозови идва няколко дни след като финландските гранични власти задържаха три фургона с картини за Русия заради предположения, че товарът е обект на санкции. Произведенията бяха изпратени от музеи от Италия и Япония.

Вижте още: РУСКИ КАРТИНИ ЗАДЪРЖАНИ НА МИТНИЦАТА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Крайният срок за връщането на колекцията в Русия изтича на 15 май и ако дотогава пътуването им не се осъществи, творбите ще бъдат поставени под закрилата на френската държава, докато не се създадат условия за безопасното им пътуване, уточнява анонимният френски депутат.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС