Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Франция търси безопасен път за връщането на колекцията „Морозов“ в Русия

Част от ценните произведения на изкуството под риск да бъдат конфискувани заради санкциите към Русия

Портрет на Иван Морозов от Валентин Серов, 1910 г. - една от около 200 картини, заети от руски музеи и колекционери за мащабна изложба в Париж. Репродукция: Третяковска държавна галерия - Франция търси безопасен път за връщането на колекцията „Морозов“ в Русия

Портрет на Иван Морозов от Валентин Серов, 1910 г. - една от около 200 картини, заети от руски музеи и колекционери за мащабна изложба в Париж. Репродукция: Третяковска държавна галерия

Франция се опитва да осигури безопасното завръщане на арт колекцията „Морозов“ в Русия, въпреки санкциите, наложени на окупаторите заради войната в Украйна. Забележителната сбирка на текстилните магнати Михаил и Иван Морозови бе част от мащабна експозиция на Фондация „Луи Вюитон“ в Париж, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Произведенията са във френската столица от септември 2021 г. Краят на изложбата с около 200 творби на Ван Гог, Пикасо, Матис, Гоген и др. бе на 3 април и според фондацията експозицията е била посетена от над 1,2 млн. посетители. Картините, събирани от братята Морозови в началото на ХХ век, са заети на „Луи Вюитон“ от Ермитажа, Държавния музей „Пушкин“, Третяковската галерия и други руски институции. Част от тях обаче идват от частни колекции и в контекста на руската инвазия в Украйна и последвалите санкции за Русия, връщането им може да се окаже проблем.

В знак на дипломатическо сътрудничество, предговорът от каталога на изложбата е подписан от президентите Владимир Путин и Еманюел Макрон.

Произведенията, собственост на руските музеи, не могат да бъдат конфискувани според френските закони, но не такава е ситуацията с частните творби:

„Въпреки всичко и въпреки ужасяващите новини от Украйна, ние имаме задължение да запазим културния обмен – коментира пред „Арт нюзпейпър“ френски депутат, пожелал да запази анонимност заради чувствителността на въпроса. – Русия не постави никакви спънки пред бързото връщане на 15 творби, които френските музеи изтеглиха от изложба в кремълските музеи след началото на инвазията.“

Евентуални препятствия може да бъдат породени от връщането на две картини – автопортрет на Пьотър Кончаловски и портрет на Маргарита Морозова. Първото произведение е собственост на Пьотър Авен, руски олигарх, чието име присъства в списъка със санкционирани от ЕС. Колкото до портрета на Морозова, той е заемка от Музея в Днипро, Украйна, и ще остане във Франция, докато ситуацията в страната не се нормализира.

Логистиката се осигурява от руската страна, ангажирана с организацията на наземен транспорт заради спрените полети между Русия и Франция, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Безопасността на творбите обаче е оставена в ръцете на френското правителство, което вече се е свързало с представители на всички страни по пътя на произведенията, за да гарантира, че те няма да бъдат конфискувани на път за Русия. В момента се водят преговори с европейския парламент, за да се промени европейски закон така, че произведенията на изкуството да не се считат за „луксозни стоки“ и съответно да не могат да бъдат конфискувани.

Притесненията относно придвижването на колекцията на Морозови идва няколко дни след като финландските гранични власти задържаха три фургона с картини за Русия заради предположения, че товарът е обект на санкции. Произведенията бяха изпратени от музеи от Италия и Япония.

Вижте още: РУСКИ КАРТИНИ ЗАДЪРЖАНИ НА МИТНИЦАТА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Крайният срок за връщането на колекцията в Русия изтича на 15 май и ако дотогава пътуването им не се осъществи, творбите ще бъдат поставени под закрилата на френската държава, докато не се създадат условия за безопасното им пътуване, уточнява анонимният френски депутат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах