Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марката „Тодор Колев“ – продукт за осребряване

Тодор Колев (1939 - 2013) - Марката „Тодор Колев“ – продукт за осребряване

Тодор Колев (1939 - 2013)

Напоследък се появиха и продължават да се появяват концерти с повод и без повод, продуцирани от различни хора, в памет на Тодор Колев. Това даже започва да се превръща в някаква истерия.

Талантливи и не чак дотам талантливи певци и артисти, използват всичките си изпълнителски възможности като наивно мислят, че ще достигнат нивото на оригинала, но за жалост достигат само до жалка имитация. Както Тодор Колев обичаше да казва:

„Желанието е по-голямо от възможностите“.

Тези концерти, трибюти и други такива изяви, незнайно защо са наречени „културни събития“ и дори са включени и сигурно ще продължават да са част от културните програми на много общини.

Да, марката „Тодор Колев“ привлича и ще продължи да привлича спонсори и хора от бизнеса, които да финансират подобни жалки изяви. Да, хората обичат Тодор Колев, те ще напълнят салоните, ще си платят билета с надеждата да се докоснат отново до автентичното му творчество. Но уви, това няма да се случи, просто защото имитацията не е творчество, не е актьорско майсторство, тя не показва истината, а само замазва образа на оригинала.

Виждали сме трибюти на големи певци, но едва ли Елтън Джон, когато пее в памет на Майкъл Джексън, ще тръгне да го имитира, защото трибют не значи жалка имитация. У нас всичко се прави без никакъв срам и притеснение, прави се единствено и само заради печалбата. В крайна сметка излиза наяве как всички тези талантливи и не дотам талантливи певци и артисти се вълнуват единствено от печалбата.

Не е важно и не ме интересуват техните творчески напъни, но е недостойно да го правят на гърба на един човек, който честно и почтено си вадеше хляба с цената на физически и емоционални жертви и много талант – и който си отиде без време с пенсия от 250лв.

Не държавна пенсия!


Вижте още: ТОДОР КОЛЕВ: ЗА ТОВА ЛИ БЕШЕ ВСИЧКО, ЗА ТЕЗИ ПАРИ?!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg