Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Французи обвиняват Филип Киркоров в плагиатство (видео)

Специалисти изчисляват, че 43% от „Жестокая любов“ са кражба от песен на група „Спейс“

В отговор представител на Филип Киркоров нарече лидера на група „Спейс“ „дете на лейтенант Шмид, което се опитва да извлече изгода от скандала“. Снимка: БГНЕС - Французи обвиняват Филип Киркоров в плагиатство (видео)

В отговор представител на Филип Киркоров нарече лидера на група „Спейс“ „дете на лейтенант Шмид, което се опитва да извлече изгода от скандала“. Снимка: БГНЕС

Френската група „Спейс“ обвини известната руска попзвезда Филип Киркоров в кражба. В Московския градски съд е подаден иск за защита на авторски права заради плагиатсво в песента „Жестокая любовь“ в изпълнение на Филип Киркоров, обяви на 1 ноември адвокатът на ищците Игор Трунов пред ТАСС.

Освен Киркоров, ответници по иска са още авторът на песента Олег Попков, „Филипп Киркоров продъкшън“, Sony Music Entertainment и още няколко компании. Молим съда да забрани на Киркоров да изпълнява песента „Жестокая любовь“, поясни Трунов.

На 2 ноември представител на Киркоров нарече лидера на група „Спейс“ „дете на лейтенант Шмид, което се опитва да извлече изгода от скандала“. Целта на обвиненията в плагиатство била да се вдигнат продажбите на албумите на Дидие Маруани – основател на „Спейс“ и единствен член на групата понастоящем.

В съдебния иск се твърди, че композицията „Жестокая любовь“ изпълнявана от Киркоров, е преработка на произведението на Маруани Symphonic Space Dream. Маруани е поръчал цялостно музиковедско изследване на авторството в център за съдебни експертизи. Заключението е, че заимстваният музикален материал е 43,27 процента.

Установен е фактът на частично заимстване в песента „Жестокая любовь“ от оригиналния музикален и тематичен материал – част от тактовете в припева на композицията на Маруани Symphonic Space Dream – отбелязва Трунов. – Експертите са уверени, че цитирането на фрагмент от оригиналното чуждо произведение не може да бъде признато за неволно или непредумишлено“, допълни адвокатът.

На 7 ноември Московският градски съд отклони иска на Маруани срещу Киркоров на формалното основание, че той е от компетентността на районно съдилище. На следващия ден адвокатът на „Спейс“, обяви, че до няколко дни искът ще бъде внесен където трябва – и представи нови обвинения пред руската медия „НСН“ – за възможността за групов иск против руския певец.

Вече сме подготвили цял списък с около 30 песни, за които има големи съмнения в авторството на Филип Киркоров. Сред тези, чието авторство според нас е ограбено, фигурират няколко западни звезди на шоубизнеса, с които искаме да се свържем. Възможно е да заведем групов иск срещу Киркоров“, обясни Игор Трунов.

Преди няколко години Филип Киркоров имаше проблеми и с български композитори, които искаха да му забранят да изпълнява техните песни, защото не получавали нито копейка от заслужените си авторски възнаграждения. Тогава Киркоров им се разсърди и ги обвини, че вместо да са му благодарни за известността, която им осигурява, те искат от него пари, каквито не е изкарал.

„Спейс“ са френска група, създадена от Маруани и още двама музиканти в Марсилия през 1977 г. Те са сред най-популярните представители на съществувалата за кратко спейс-диско сцена и са пионери на електронните поджанровете на постдиско музиката. Първите им три албума са продадени в над 12-милионен тираж по цял свят. Маруани с групата си е имал няколко турнета в Русия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg