Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Господинов благодари на Милен Русков

В статус във Фейсбук писателят посочи най-четените писатели на Столична библиотека, пропускайки Венета Райкова

Милен Русков връчи на Георги Господинов наградата „Писател на годината“ на Столична библиотека за 2018-а. Снимка: Площад Славейков - Георги Господинов благодари на Милен Русков

Милен Русков връчи на Георги Господинов наградата „Писател на годината“ на Столична библиотека за 2018-а. Снимка: Площад Славейков

Думите на извинение на Милен Русков към Георги Господинов, заявени публично, трогнаха мнозина от четящата общност у нас – но са докоснали и самия Господинов. Ден след събитието той му отдели статус във Фейсбук и насочва вниманието към някои детайли от наградите и наградените.

На Русков се падна шансът да връчи на Господинов отличието „Писател на годината“ за най-заеман автор през 2018-а на празничната церемония в Столичната библотека на 18 декември. Известна е враждата между двамата най-четени български писатели, затова думите му бяха изненадващи:

Когато се води конкурентна борба, хората често казват един за друг неща, които не трябва. Не съм изненадан, че Георги Господинов получава наградата на читателите на Столична библиотека, защото той е един от най-популярните и най-добрите български писатели“.

Господинов отвърна с думите „По Коледа стават чудеса“, но вълнението от случилото продължава да го държи, и ден по-късно писателят публикува статус във Фейсбук:

„Искам само да благодаря на читателите си, които през миналата година са вземали за четене най-много пъти книгите ми „Всичките наши тела“, „Физика на тъгата“, „Естествен роман“ от Столична библиотека. Това е най-хубавата награда в края на годината, защото се определя не от жури, а от всеки един читател, който е дошъл да си вземе книгата. Журито трябва да се съобразява с толкова много неща, читателят само със себе си. Благодаря на „Жанет 45“, където излизат книгите ми и честито на Божана Апостолова, която взе наградата за най-четен детски писател! 

Следващите трима най-четени български писатели на Столична за 2018-а са Владимир Зарев, Захари Карабашлиев, Алек Попов…

Благодаря също на Милен Русков, който връчи наградата и го направи по достоен начин!

Това са истинските новини от наградите“.

В статуса си Господинов се дистанцира от едно име, посочено от Столична библиотека сред най-четените български автори на 2018-а – Венета Райкова. Институцията ѝ присъди грамота, в която я титулува „писател“ и я нареди до Алек Попов, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев, а до най-заеманите книги през годината – „Физика на тъгата“, „Естествен роман“, „Всичките наши тела“, „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Орлов мост“, „Сестри Палавееви“, „Сестри Палавееви: по пътя към Новия свят“, „Мисия Лондон“, „Хавра“, „18 процента сиво“ и „Не толкова кратка история на самолета“ – бяха поставени изданията на Райкова „Вещицата“, „Инсомния“ и „Вендета“.

Вижте още: ПРОШКА

ЗАСЛУЖЕНА ПОБЕДА НА АКАДЕМИЧНАТА ЛИТЕРАТУРА

Грамотата, която легитимира Венета Райкова като „писател“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg