Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Георги Господинов е писател на 2021 г. на Столичната библиотека

За пръв път обявяват най-четен поет, наградата е за двама - Недялко Йорданов и Цочо Бояджиев. Стоичков и Бербатов също са сред най-четените автори

Георги Господинов получава наградата заради голямото търсене на книгите му „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Георги Господинов е писател на 2021 г. на Столичната библиотека

Георги Господинов получава наградата заради голямото търсене на книгите му „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Столичната градска библиотека обяви Георги Господинов за писател на 2021 година. Институцията оповести Годишните си награди, които ще бъдат раздадени за седми пореден път. Отличията, определени според най-заеманите заглавия от читателите, ще бъдат връчени в сряда, 19 януари.

Господинов ще получи приза заради голямото търсене на книгите му „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“. Второто място заема Захари Карабашлиев заради интереса към романите му „Опашката“ и „Жажда“. Трета е Елена Алексиева с „Прекъсването на Самсара“ и „Свети Вълк“.

В Топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са още Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Момчил Николов, Мария Лалева, Георги Бърдаров и Калин Терзийски.

За пръв път тази година Столична библиотека въвежда категорията „най-четен поет“ и наградата ще бъде присъдена на двама поети – Недялко Йорданов („Пепел ми на езика“) и Цочо Бояджиев („Книга на разкаянията и утешенията”). На трето място е поставен Иван Ланджев с „Ти, непрестанна новина“. Сред най-четените автори на поезия в библиотеката са Кристин Димитрова, Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Иван Цанев, Силвия Чолева, Бойко Ламбовски и Николай Милчев.

Специална награда за съпричастност към духовната кауза на библиотеката ще получи поетът Георги Константинов.

Христо Стоичков и Димитър Бербатов са сред най-четените автори в категорията „научна и научнопопулярна литература“, но първото място в нея е отредено за историка проф. Пламен Павлов, автор на търсените книги „Династията на Крум“, „Векът на цар Самуил“, „Забравени и неразбрани“, „Първите дами на Средновековна България“. Втората позиция е за проф. Иво Христов („Не пожелахте да чуете“, „Пред пепелището на нестаналото българско общество“), а третата – за  Мадлен Алгафари с „Поправителен за родители“ и „Как да се разболяваме качествено“. В Топ 10 на най-четените автори на научна и научнопопулярна литература са Слави Панайотов, д-р Атанас Михайлов, Ади и Милен Цанови, Иван Михалев и Елина Цанкова, Димитър Бербатов, Христо Стоичков.

Самостоятелна награда за най-четен автор на биографични книги получава Георги Тошев за изданията „Георги Парцалев: Хамлет от град Левски“, „Тя, Цветана Манева“ и „Невена Коканова: Години любов“.

Най-четен автор на детска литература в Столична библиотека е създателят на трилогията „Кало Змея“ Милен Хальов, следван от Катя Антонова с поредицата „Феята от захарницата“. Третото място е за Сотир и Пенко Гелеви с „Илийчо и Август“ и „Илийчо, Август и седемте джуджета“. В Топ 10 на най-четените детски писатели са още Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова, Цанко Лалев, Мая Бочева, Любомир Николов, Петя Кокудева и Петя Александрова.

Наградените писатели ще дарят свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през месец февруари.

Библиотеката традиционно връчва и награди за най-активни читатели в четири категории. Читател на годината през 2021-а е доц. д-р арх. Панайот Славов (41 г.), дете читател на годината е седемгодишният Александър Маслинков. Най-четящата фамилия е семейство Дачеви и децата им Севдалина (12), Иван (11) и Александра (6). Читател на българска художествена литература е Зорница Шепкова (49).

Библиотеката ще отличи и медии, които представят книжовното наследство и дигиталните ресурси на Столична библиотека. Сред тях има две телевизии – Нова с новинарските си емисии и БНТ с „Култура БГ“, две електронни издания – „Площад Славейков“ и „Дневник“, БТА, Би Ти Ви радио и журналистката Анжела Димчева.

Читателската аудитория в най-старата културна институция на София и най-голямата публична библиотека в България вече наброява 71 хиляди души, като само през през 2021 г. читателите на библиотеката са се увеличили с 15 хиляди. През годината софиянци са заели 410 хиляди тома. През 2021 г. на ден библиотеката е била посещавана средно от близо 1000 души. Младите хора до 28 години вече са над 55 % от читателската аудитория.

През 2021 г. библиотеката стартира Дигитална лаборатория за интерактивни изкуства за тийнейджъри, реализирана с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България. Библиотеката на София получи знакови колекции от редки и ценни издания като уникалната лична библиотека с над 2 хиляди книги на големия българин Симеон Радев. През 2021 г. Столична библиотека купи и предложи на читателите си над 4 хил. нови заглавия на книги, повечето от тях на български автори.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах