Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Герб на Иван Шишман или висулка за английска конска амуниция?

Във Фейсбук групата „Пишман историци и манипулатори“ опровергават версията на археолога Николай Овчаров

Горе вляво и долу: гербът на Иван Шишман според Николай Овчаров, вдясно: хералдическа висулка за конска амуниция от времето на английския крал Едуард. - Герб на Иван Шишман или висулка за английска конска амуниция?

Горе вляво и долу: гербът на Иван Шишман според Николай Овчаров, вдясно: хералдическа висулка за конска амуниция от времето на английския крал Едуард.

Сезнзационно откритие оповести археологът Николай Овчаров – бронзова висулка с три лъва, определена от него като щампа на държавния герб от времето на цар Иван Шишман. Находката била от землището на варненското село Аврен. Археологът, титулуван като Българския Индиана Джоунс, показа предмета на среща с медиите и предаде публично артефакта на Игор Лазаренко, директор на Варненския исторически музей.

Пред журналистите Овчаров обясни, че висулката попаднала у него от бизнесмена Младен Станев – той я открил при засаждане на дърво в градината си. Разбрал, че е намерил нещо ценно, след като почистил предмета.

Николай Овчаров датира пластината към XIV век, по думите му тя е била носена от воин от Царство България и е доказателство за неговата високопоставеност.

Различна версия за находката на археолога излагат потребителите на Фейсбук групата „Пишман историци и манипулатори“. Според тях висулката има друг произход. Накитът по-скоро представлява хералдическа висулка за конска сбруя – horse harness pendant. Показани са и идентични на открития край Аврен конски медальони, и един от тях е с изображение на герба на принца на Уелс – три лъва в хералдическа поза „passant gardant“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Висулка за конска амуниция като показаната от Овчаров се предлага и в сайта „Antique silver“, член на Британската асоциация на дилърите на антики (BADA), който предлага за продан редки предмети от древността. Датирана е от XIII – XIV век, от времето на английския крал Едуард. Според описанието, висулката с герба изобразява принадлежността на ездача към кралския двор с въпросния герб. Показаният накит е открит в графство Бъркшър, на чиято територия се намира замъкът Уиндзор.

В „Пишман историци и манипулатори“ изказват предположение, че английският конски медальон е попаднал в българските земи по време на Никополския кръстоносен поход от 1396 г., завършил трагично с битката срещу османците край Никопол. Като един от водачите на този поход е споменаван Джон Холанд, дук на Ексетър, полубрат на английския крал Ричард II.

Изображение, подобно на това на висулката от Аврен, съдържа и печатът на датския крал Кнут VI от 1190 г.

Това не е първият случай със спорни твърдения на Николай Овчаров. Неотдавна нашумя мнимият античен надпис от Перперикон, за който проф. Казимир Попконстантинов сигнализира, че е от XX век, на турски език с латински букви. В родната научна общност неведнъж са реагирали на тълкувания на Николай Овчаров, заради което са възразявали и срещу предложения за награждаването му с различни отличия.

Вижте още: ИНДИАНА ОВЧАРОВ И ПОХОДЪТ НА ЗЕЛЕНИЯ ГРАФ

НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ ЗА ОСПОРЕНИЯ МУ „ШИШМАНОВ ГЕРБ“: ОЧАКВАХ ТАЗИ АТАКА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах