Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гриша Ганчев купува депозита на „Профон“ в КТБ

Музикантите ще спасят поне половината от своите 10 млн. лв. в банката

 - Гриша Ганчев купува депозита на „Профон“ в КТБ

Има шанс да бъдат спасени част от парите на музикантите в „Профон“ в Корпоративна банка. Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката преговаря с Гриша Ганчев, който предлага „Литекс моторс“ да изкупи депозита им срещу 50% от сумата.

„Профон“ има 8 милиона лева в КТБ, които заедно с лихвата са около 10 млн. лв. Те са част от общо 20 милиона лева, непотърсени от изпълнителите и продуцентите, постъпвали в организацията от 2000 г. насам. Парите са били на два влога в банката, оставени на срочен депозит при 7% лихва, след решение на Управителния съвет на „Профон“. С лихвите са били плащани заплатите на администрацията в дружеството.

Преговорите с Ганчев са в напреднала фаза, научи „Площад Славейков“. До дни ще бъде подписан договора с него, срещу който „Профон“ ще получи 5 млн. лв. Чрез тази сделка Гриша Ганчев ще изплати 10 млн. лв. от кредита, който има към КТБ.

Ако „Профон“ все пак откаже на Ганчев и банката на Цветан Василев фалира, организацията ще чака на опашката да получи парите си, след като бъдат разпродадени активите на КТБ. Първо ще бъдат изплатени задълженията на Корпоративна банка към държавата, от тези пари ще бъдат погасени гражданските депозити до 100 хиляди лева. Чак тогава ще дойде редът на вложителите с високи депозити.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg