Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Гугенхайм Абу Даби“ отваря през 2022 г.

Закъснелият проект сега е „на ред и разполага с бюджет“

Музеят „Гугенхайм Абу Даби“ е проектиран от Франк Гери и представлява клъстери от галерии с различни форми и размери. - „Гугенхайм Абу Даби“ отваря през 2022 г.

Музеят „Гугенхайм Абу Даби“ е проектиран от Франк Гери и представлява клъстери от галерии с различни форми и размери.

Музеят „Гугенхайм Абу Даби“, проект, който бе представен за първи път през 2006 г., се очаква да бъде открит около 2022 г., съобщава Ричард Армстронг, директор на фондацията и на Музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк.

„Ние сме напът, бюджетът е осигурен и очакваме с нетърпение съвсем да започне строителството на сградите”, заяви Армстронг миналата седмица.

Според очакванията му, строителният проект да отнеме три или четири години. Сградата първоначално трябваше да бъде открита през 2012 г., а след това плановете бяха за 2017-а. Цената ѝ ще бъде около $200 млн.

Проектиран от Франк Гери, музеят ще бъде най-голямото пространство на „Гугенхайм“, разположено на около 42 000 кв. метра на брега, като част от културен комплекс на остров Саадият. Ще бъде под упрваението на притежаваното от правителството на Емиратствата Дружество за развитие и инвестиции в туризма (TDIC). Комплексът включва „Лувър Абу Даби“, открит през 2017 г., и бъдещия Национален музей „Зайед“.

Проектът, подобно на Лувъра в Абу Даби, бе обект на критики, свързани с отношението към строителните работници мигранти в Персийския залив. През 2017 г., например, активистката група, известна като „Коалиция на художниците в Персийския залив“, заяви, че ще обявят бойкот на културните институции на остров Саадият. В писмо от 2016 г. до представители на базираната в Ню Йорк „Хюман Райтс Уоч“ и базираната в Брюксел Международна конфедерация на профсъюзите, Армстронг заяви, че фондацията „споделя ангажимента на вашите организации за осигуряване на условия за работниците, които ще построят бъдещия „Гугенхайм Абу Даби”. Но добавя, че „като се има предвид глобалната сложност на проблема и естеството на „Гугенхайм“ като институция за изкуство, ще бъде най-ефективно да работим в координация с TDIC по нашите специфични, общи цели за „Гугенхайм Абу Даби“.

Сделката за музея първоначално бе сключена през 2006 г. от тогавашния директор и главен художествен ръководител на Фондация „Гугенхайм“, Томас Кренс, но впоследстиве той изрази резерви към проекта в сегашния му вид.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах