VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Хей, пич! Кои са тези „Бийтълс“?

„Вчера си е за вчера“ на Дани Бойл - леко повърхностна, но много приятна комедия с велика музика

Вчера всички знаеха „Бийтълс”. Днес само Джак Малик си спомня песните им и е напът да стане голяма звезда. - Хей, пич! Кои са тези „Бийтълс“?

Вчера всички знаеха „Бийтълс”. Днес само Джак Малик си спомня песните им и е напът да стане голяма звезда.

Покрай премиерата на новия филм на Дани Бойл с песни на „Бийтълс” си припомнихме следните думи на американския психолог и автор Тимоти Лиъри, известен най-вече с изучаването на ефектите от психеделичните наркотици:

„Аз твърдя, че „Бийтълс” са мутанти, надарени с тайнствената сила да създадат нов човешки вид – млада раса от свободни смеещи се хора“.

В новия си филм „Yesterday“* двама от свободните смеещи се хора – сценаристът Ричард Къртис („Четири сватби и едно погребение”, „Наистина любов”) и режисьорът Дани Бойл („Трейнспотинг”, „Плажът”, „Беднякът милионер”) – са измислили чудесен начин да направят филм за „Бийтълс” без ограничаващите рамки на реалната им история. Те разказват за свят, в който никой не помни „Бийтълс”, освен един човек. Нещо подобно видяхме през 2007 г. в „През вселената” (2007) на Джули Таймор – фантазия, музика и любов. Сценаристът на „Yesterday“ също е дал воля на фантазията си, но освен музика, тук има повече комични моменти – на тема светът без „Бийтълс” и сатира към съвременната развлекателна индустрия.

Историята

Америка за България

В центъра на „Yesterday“ е историята на Джак Малик – млад, но безперспективен автор и изпълнител на песни в крайморско английско градче. Преди да си присвои някои от най-великите композиции в поп и рок музиката, Джак има проблем – трудно му е да събере повече от четирима души публика – и това обикновено са тримата му най-верни приятели и Ели. Ели, с която са приятели от деца, му е нещо като мениджър, и за разлика от всички останали (включително и родителите му) е единственият човек, който вярва в неговия талант. Освен това е тайно влюбена в него.

Една вечер, след поредния професионален неуспех, докато се прибира към къщи, решил окончателно да се откаже от музиката, Джак претърпява злополука. По време на странен глобален инцидент в духа на „Зоната на здрача” целият свят остава без електричество за няколко минути. В мрака Джак е блъснат от автобус и изпада в кома. Когато се свестява в болницата, открива, че е останал без два предни зъба. Но скоро осъзнава, че се е случило и нещо много по-лошо – светът е останал без „Бийтълс” и тяхната музика. Никой, дори Гугъл, не помни нищо за тях, сякаш никога не ги е имало. Джак, изглежда, е единственият, който не е забравил Джон, Джордж, Пол, Ринго и техните песни.

Той се опитва да припомни на своите приятели някои от легендарните парчета на ливърпулската четворка, но те ги възприемат като нови и мислят, че са негови. Това му дава някои интересни идеи и с времето все повече хора започват да смятат Джак за изключително талантлив автор на песни. Сред тях и известният Ед Шийрън (в изпълнение на Ед Шийрън). С помощта на холивудска агентка с желязна стратегия и екип от продуценти Джак Малик започва да се превръща в огромна (но измамна) попзвезда. И е напът да забрави едно от най-важните послания на „Бийтълс”: All You Need Is Love…

В „Yesterday“ двете големи звезди на британското кино Къртис и Бойл ни показват с известна доза ирония, но без особено задълбочаване, как би изглеждал светът без едно друго британско явление – по-голямо и от двамата – „Бийтълс”. Или по-скоро разсъждават с шеги и закачки, но и с голяма любов и почит към „Бийтълс”, как светът би възприел музиката им, ако се бе появила днес, в коренно различен културен, пазарен, медиен и исторически контекст от този през 60-те. И не представена от очарователните и фотогенични Джон, Пол, Джордж и Ринго, а от един не особено привлекателен и малко по-мургав музикант от индийски произход. Но Дани Бойл твърди, че цветът на актьора изобщо не го е интересувал:

„Ако на кастинга се беше появил някой по-добър, щях да взема него”.

Актьорите

В главната роля на Джак Малик идеално се справя и с игралната, и с музикалната част известният досега само от телевизионния екран 28-годишен британец от индийски произход Химеш Пател. Той сам пее и свири на китара и пиано 16-те песни на „Бийтълс”. Звученето му наподобява това на песните от албума „Let It Be… Naked“, някои от тях в дори още „по-разсъблечени” версии.

Лили Джеймс („Пепеляшка”, „Mamma Mia: Отново заедно”) е чудесна като тайно влюбената в Джак Ели, а Кейт Маккинън прави поредната си много смешна роля – американската агентка с планове да направи Джак много богат и после компанията ѝ да си прибере от него по-голямата част от парите му. И накрая така, както Химеш Пател се оказва изненадващо добър музикант, певецът Ед Шийрън се оказва изненадващо добър като актьор (а и пее една песен), с добро чувство за самоирония.

Ричард Къртис и Дани Бойл са направили филм, на който публиката без усилие ще прости някои пропуснати възможности за задълбочаване на сюжета и попретрупания по холивудски маниер финал. Въпреки тези забележки, гледането (и слушането) на „Yesterday“ е истинско удоволствие.

Песните

Осигуряването на правата над песните притеснявало най-много Дани Бойл и Ричард Къртис. Без тях филмът би бил невъзможен, а освен доста скъпи, те се вземат много трудно – за всяка песен е необходимо съгласието на двамата живи членове на групата – Пол Маккартни и Ринго Стар, както и на вдовиците на Джон Ленън и Джордж Харисън. За щастие, след като се запознали със сценария, те нямали никакви възражения.

„Мисля, че ги спечели липсата на каквито и да е биографични подробности за бийтълсите, а също и хуморът в сценария. Всички те са хора с голямо чувство хумор”, коментира Бойл.

В крайна сметка сделката била много изгодна. Създателите на филма получили възможността да използват 16 песни по свой избор от каталога на „Бийтълс” срещу 10 млн. долара.

Ето всички песни на „Бийтълс”, които Джак изпълнява в „Yesterday“:

Yesterday
Let It Be
I Want to Hold Your Hand
She Loves You
I Saw Here Standing There
In My Life
Back in the USSR
The Long & Winding Road
Here Comes The Sun
Something
A Hard’s Day Night
Carry That Weight
Hey Jude
Help!
All You Need is Love
Ob-La-Di, Ob-La-Da


* Вместо да бъде запазено оригиналното му заглавие по едноименната песен, у нас филмът „Yesterday“ се разпространява като „Вчера си е за вчера”.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg