Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Интелектуалци протестират срещу нов спектaкъл в Народния театър

Пиесата на Константин Илиев за поп Кръстю изкривявала историческата истина

Владимир Пенев е в ролята на поп Кръстю, разобличен като предателя на Левски в интерпретацията на Константин Илиев. Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър - Интелектуалци протестират срещу нов спектaкъл в Народния театър

Владимир Пенев е в ролята на поп Кръстю, разобличен като предателя на Левски в интерпретацията на Константин Илиев. Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър

Недоволство от предстоящата постановка на Явор Гърдев – „Великденско вино“ по пиесата на Константин Илиев – изразиха видни български интелектуалци в писмо, адресирано до министъра на културата Велислав Минеков и директора на Народния театър Васил Василев.

Представители на обществени организации, сред които Културно общество „Поп Кръстю“ с председател Марко Ганчев, Църковно исторически и архивен институт при Българската патриаршия с директор доц. д-р Христо Темелски и фондация „Граждани срещу насилието“ с председател Васил Колев, както и изявените творци – писателят Георги Мишев, режисьорът Дочо Боджаков, поетът и драматург проф. Пламен Дойнов и др., твърдят, че внушението от пиесата на Константин Илиев за предателството на поп Кръстю изкривява историческата истина и създава опасност да се „възродят внушения срещу научно доказаната невинност на тоя заслужил деятел на църква, просвещение и революционна дейност за българското национално освобождение“. В българското училище ролята на поп Кръстьо отдавна е изяснена, припомнят интелектуалците в писмото.

„Призоваваме театър, автор и евентуални рецензенти да намират начин да се разграничават от подобни внушения. Призоваваме българската общественост и медии да не подминават водената от години дискусия за противоречията между художествени произведения и историческа истина“, завършва краткото послание на групата общественици.

Пиесата е играна в почти всички български театри, включително и в националния. Неслизалата от сцената в продължение на 37 години пиеса е определена за най-добрата за изминалия 20 век в професионалните класации.

През 1993 г. в Народния театър режисьорът Иван Добчев избира Велко Кънев за ролята на поп Кръстьо Никифоров и Цветан Алексиев за ролята на Гечо Немия. В постановката на Явор Гърдев, втора за сцената на най-големия ни театър, ролята на поп Кръстю е възложена на Владимир Пенев, а Гечо Немия се играе от Павлин Петрунов. Поводът да бъде избрана точно тази пиеса е предстоящата 150-годишнина от обесването на Васил Левски.

Премиерата на „Великденско вино“ в Народния театър предстои на 30 ноември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg