Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Най-хубавото нещо, което ще видите днес (видео)

Да се завърнеш в бащината къща на Пол Маккартни... и на още няколко места в Ливърпул

76-годишният Макартни и водещият Джеймс Кордън изпълняват „When I'm 64“ в дома от тийнейджърските години на Пол в Ливърпул. Снимка: Стопкадър - Най-хубавото нещо, което ще видите днес (видео)

76-годишният Макартни и водещият Джеймс Кордън изпълняват „When I'm 64“ в дома от тийнейджърските години на Пол в Ливърпул. Снимка: Стопкадър

Тази седмица се оказа много оживена за Пол Маккартни – на 18 юни отпразнува рождения си ден, на 19-и обяви излизането на 2 нови песни и се разходи с жена си в лондонския Хайд парк, за да види „Мастаба“-та на Кристо в езерото Сърпънтайн, на 20-и двойният сингъл излезе, а на 21-и бе излъчен и записаният малко по-рано сегмент от Автомобилното караоке на Джеймс Кордън. Можете да го видите по-долу.

23-минутното филмче е сред най-хубавите неща, които са се появявали напоследък за всички фенове на „Бийтълс“, на Пол – и не само на хубавата музика, но и на хубавите истории. Защото завръщането на Пол Маккартни в родния му град, обиколката по местата, където са написани някои неостаряващи песни – и най-вече изненадата и любовта в очите на случайните минувачи от всички възрасти, клиенти в пъб, фризьорки в салон на „Пени Лейн“ и дори сълзите в очите на водещия Джеймс Кордън, са една чудесна вълнуваща история (с гениален саундтрак).

Още в началото Кордън влезе вярно в темата, като в разговора си по телефона с Пол използва почти изцяло реплики от песента „Help!“. Бившият бийтъл пристигна и музикалното пътуване из Ливърпул започна с „Baby You Can Drive My Car“ на два гласа и продължи с още няколко велики хита като „Penny Lane“ (с посещение в съществуващия и днес фризьорски салон от песента) до „Blackbird“ и новата песен „Come On to Me“.

По пътя Маккартни показа на Кордън местните забележителности – повечето от които нямаше да са и наполовина толкова забележителни, ако не бяха свързани по някакъв начин с Пол, Джон, Джордж и Ринго и тяхното творчество. При посещението в дома, в който е живял като 14-15-годишен – там заедно с Джон са написали някои от първите си песни – Пол разказва как баща му харесал „She Love You“, но попитал:

„А не може ли без тези американизми? Защо не пеете „Йес, йес, йес“, вместо „Йе, йе, йе?“.

Изпълнението на „Let It Be“ върви с две малки истории. В първата Пол разказва как сънувал починалата си майка, която го успокоила, че всичко ще бъде наред – „Just Let It Be“ – откъдето получил вдъхновението за песента. Във втората просълзилият се по време на изпълнението Кордън си спомня как един ден баща му го накарал да седне и му казал:

„Слушай, сега ще ти пусна най-хубавата песен на света“. Това беше „Let It Be”.

Друг много вълнуващ момент е изненадващият миниконцерт на Пол в един пъб, пред около двайсетина души (в началото) или пък разходката по улицата и реакциите на минувачите… Но най-големите изненади за местните жители и за нас, зрителите, са в края на видеото.

Последните думи от последната песен на „Бийтълс“ в последния им албум са:

End in the end
The love you take
Is equal to the love
You make.
(И накрая любовта, която получаваш, е равна на любовта, която даваш.)

В тази част от Шоуто на Джеймс Кордън ще видите, че точно това се случва.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах