POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-хубавото нещо, което ще видите днес (видео)

Да се завърнеш в бащината къща на Пол Маккартни... и на още няколко места в Ливърпул

76-годишният Макартни и водещият Джеймс Кордън изпълняват „When I'm 64“ в дома от тийнейджърските години на Пол в Ливърпул. Снимка: Стопкадър - Най-хубавото нещо, което ще видите днес (видео)

76-годишният Макартни и водещият Джеймс Кордън изпълняват „When I'm 64“ в дома от тийнейджърските години на Пол в Ливърпул. Снимка: Стопкадър

Тази седмица се оказа много оживена за Пол Маккартни – на 18 юни отпразнува рождения си ден, на 19-и обяви излизането на 2 нови песни и се разходи с жена си в лондонския Хайд парк, за да види „Мастаба“-та на Кристо в езерото Сърпънтайн, на 20-и двойният сингъл излезе, а на 21-и бе излъчен и записаният малко по-рано сегмент от Автомобилното караоке на Джеймс Кордън. Можете да го видите по-долу.

23-минутното филмче е сред най-хубавите неща, които са се появявали напоследък за всички фенове на „Бийтълс“, на Пол – и не само на хубавата музика, но и на хубавите истории. Защото завръщането на Пол Маккартни в родния му град, обиколката по местата, където са написани някои неостаряващи песни – и най-вече изненадата и любовта в очите на случайните минувачи от всички възрасти, клиенти в пъб, фризьорки в салон на „Пени Лейн“ и дори сълзите в очите на водещия Джеймс Кордън, са една чудесна вълнуваща история (с гениален саундтрак).

Още в началото Кордън влезе вярно в темата, като в разговора си по телефона с Пол използва почти изцяло реплики от песента „Help!“. Бившият бийтъл пристигна и музикалното пътуване из Ливърпул започна с „Baby You Can Drive My Car“ на два гласа и продължи с още няколко велики хита като „Penny Lane“ (с посещение в съществуващия и днес фризьорски салон от песента) до „Blackbird“ и новата песен „Come On to Me“.

По пътя Маккартни показа на Кордън местните забележителности – повечето от които нямаше да са и наполовина толкова забележителни, ако не бяха свързани по някакъв начин с Пол, Джон, Джордж и Ринго и тяхното творчество. При посещението в дома, в който е живял като 14-15-годишен – там заедно с Джон са написали някои от първите си песни – Пол разказва как баща му харесал „She Love You“, но попитал:

„А не може ли без тези американизми? Защо не пеете „Йес, йес, йес“, вместо „Йе, йе, йе?“.

Изпълнението на „Let It Be“ върви с две малки истории. В първата Пол разказва как сънувал починалата си майка, която го успокоила, че всичко ще бъде наред – „Just Let It Be“ – откъдето получил вдъхновението за песента. Във втората просълзилият се по време на изпълнението Кордън си спомня как един ден баща му го накарал да седне и му казал:

„Слушай, сега ще ти пусна най-хубавата песен на света“. Това беше „Let It Be”.

Друг много вълнуващ момент е изненадващият миниконцерт на Пол в един пъб, пред около двайсетина души (в началото) или пък разходката по улицата и реакциите на минувачите… Но най-големите изненади за местните жители и за нас, зрителите, са в края на видеото.

Последните думи от последната песен на „Бийтълс“ в последния им албум са:

End in the end
The love you take
Is equal to the love
You make.
(И накрая любовта, която получаваш, е равна на любовта, която даваш.)

В тази част от Шоуто на Джеймс Кордън ще видите, че точно това се случва.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg