Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Най-хубавото нещо, което ще видите днес (видео)

Да се завърнеш в бащината къща на Пол Маккартни... и на още няколко места в Ливърпул

76-годишният Макартни и водещият Джеймс Кордън изпълняват „When I'm 64“ в дома от тийнейджърските години на Пол в Ливърпул. Снимка: Стопкадър - Най-хубавото нещо, което ще видите днес (видео)

76-годишният Макартни и водещият Джеймс Кордън изпълняват „When I'm 64“ в дома от тийнейджърските години на Пол в Ливърпул. Снимка: Стопкадър

Тази седмица се оказа много оживена за Пол Маккартни – на 18 юни отпразнува рождения си ден, на 19-и обяви излизането на 2 нови песни и се разходи с жена си в лондонския Хайд парк, за да види „Мастаба“-та на Кристо в езерото Сърпънтайн, на 20-и двойният сингъл излезе, а на 21-и бе излъчен и записаният малко по-рано сегмент от Автомобилното караоке на Джеймс Кордън. Можете да го видите по-долу.

23-минутното филмче е сред най-хубавите неща, които са се появявали напоследък за всички фенове на „Бийтълс“, на Пол – и не само на хубавата музика, но и на хубавите истории. Защото завръщането на Пол Маккартни в родния му град, обиколката по местата, където са написани някои неостаряващи песни – и най-вече изненадата и любовта в очите на случайните минувачи от всички възрасти, клиенти в пъб, фризьорки в салон на „Пени Лейн“ и дори сълзите в очите на водещия Джеймс Кордън, са една чудесна вълнуваща история (с гениален саундтрак).

Още в началото Кордън влезе вярно в темата, като в разговора си по телефона с Пол използва почти изцяло реплики от песента „Help!“. Бившият бийтъл пристигна и музикалното пътуване из Ливърпул започна с „Baby You Can Drive My Car“ на два гласа и продължи с още няколко велики хита като „Penny Lane“ (с посещение в съществуващия и днес фризьорски салон от песента) до „Blackbird“ и новата песен „Come On to Me“.

По пътя Маккартни показа на Кордън местните забележителности – повечето от които нямаше да са и наполовина толкова забележителни, ако не бяха свързани по някакъв начин с Пол, Джон, Джордж и Ринго и тяхното творчество. При посещението в дома, в който е живял като 14-15-годишен – там заедно с Джон са написали някои от първите си песни – Пол разказва как баща му харесал „She Love You“, но попитал:

Америка за България

„А не може ли без тези американизми? Защо не пеете „Йес, йес, йес“, вместо „Йе, йе, йе?“.

Изпълнението на „Let It Be“ върви с две малки истории. В първата Пол разказва как сънувал починалата си майка, която го успокоила, че всичко ще бъде наред – „Just Let It Be“ – откъдето получил вдъхновението за песента. Във втората просълзилият се по време на изпълнението Кордън си спомня как един ден баща му го накарал да седне и му казал:

„Слушай, сега ще ти пусна най-хубавата песен на света“. Това беше „Let It Be”.

Друг много вълнуващ момент е изненадващият миниконцерт на Пол в един пъб, пред около двайсетина души (в началото) или пък разходката по улицата и реакциите на минувачите… Но най-големите изненади за местните жители и за нас, зрителите, са в края на видеото.

Colibri april 2017

Последните думи от последната песен на „Бийтълс“ в последния им албум са:

End in the end
The love you take
Is equal to the love
You make.
(И накрая любовта, която получаваш, е равна на любовта, която даваш.)

В тази част от Шоуто на Джеймс Кордън ще видите, че точно това се случва.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg