POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ислямска държава срина с булдозери древен асирийски град

Нимруд е столица на древната Асирийска империя – една от люлките на човешката цивилизация, зародила се между реките Тигър и Ефрат. - Ислямска държава срина с булдозери древен асирийски град

Нимруд е столица на древната Асирийска империя – една от люлките на човешката цивилизация, зародила се между реките Тигър и Ефрат.

Екстремистите от Ислямска държава изринаха с булдозери руините на древния асирийски град Нимруд в четвъртък. Това е поредният удар на джихадистите срещу културно-историческото наследство на Близкия изток.

Нимруд е столица на древната Асирийска империя – една от люлките на човешката цивилизация, зародила се между реките Тигър и Ефрат. Археологическият резерват е разположен близо до Мосул, на река Тигър, и е датиран от XIII век пр. Хр., се казва в официално съобщение на иракското правителство.

Властите не уточняват размера на щетите, но заявяват, че радикалната групировка продължава да руши културното наследство на човечеството.

Това е поредна атака на Ислямска държава, които контролират около една трета от териториите на Ирак и Сирия, срещу знакови археологически и религиозни места, наречени от джихадистите вероотстъпнически.

Миналата седмица ислямистите разпространиха видео, на което техни бойци в музея в Мосул унищожават с чукове древни асирийски скулптури – някои от които са на над 3 хиляди години.

През миналата година екстремистите взривиха джамията на пророк Йона в Мосул – една от най-старите в Ирак и света.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС