Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ивайло Христов: Кога ние, хората, ще имаме имунитет срещу Сидеров?

Излиза, че държавата е импотентна, заяви режисьорът

Демокрацията в България е застрашена, смята режисьорът Ивайло Христов. Снимка: Румен Добрев - Ивайло Христов: Кога ние, хората, ще имаме имунитет срещу Сидеров?

Демокрацията в България е застрашена, смята режисьорът Ивайло Христов. Снимка: Румен Добрев

Демокрацията в България е застрашена, смята Ивайло Христов. Пред Би Ти Ви режисьорът запита кога обикновеният гражданин ще има имунитет срещу лица като Волен Сидеров. Колегата му от НАТФИЗ Атанас Атанасов пък добави, че деликатността на държавата по казуса вече започва да напомня на агресията на лидера на „Атака“.

„Не бих искал да кажа, че е импотентна, но май така излиза, защото наистина тези действия на Сидеров са без коментар – отвърна Христов на въпрос от водещия Антон Хекимян импотентна ли е държавата. – Не е възможно обществото да продължава да търпи такъв субект. Просто не е възможно. Бих казал, че демокрацията е застрашена. При положение, че един депутат – човек, който би трябвало да е цветът на нацията – си позволява саморазправа. Да, демокрацията е застрашена. Той има имунитет, а обикновеният гражданин кога ще има имунитет срещу подобни лица? Какво трябва да направи?“

Режисьорът се постави и на мястото на човека, ударил Волен Сидеров с юмрук в лицето в изборната нощ, като допусна, че той може наистина да не помни случилото се, ако просто му е „паднало пердето“.

„Аз пък си представям и бащата на онова момиченце, което Сидеров е стискал за ръцете – какво би направил – добави Христов. – Аз ако съм баща на това момиче, за дълго време ще ми падне пердето.“

Колегата му от НАТФИЗ, проф. Атанас Атанасов, коментира, че колкото повече се говори за този субект, толкова повече се въртим в затворен кръг – и трябва да се говори за причината, а не за следствието:

„А причината е тоталното бездействие и нехайство на законодателната и изпълнителната власт, която вероятно не си дава сметка, че българите, които напускат страната ни, търсят политическо убежище.

Деликатността на държавата вече прилича на неговата агресия. Стигнахме до времето, когато нашите деди и бащи са ги затваряли в Белене – сега това се случва на улицата, в центъра на София. Какво е това, деликатност?“

Двамата разказаха още, че по време на двата набега на Сидеров и свитата му в Театралната академия, студентите са реагирали изключително адекватно, със зрялост непривична за възрастта им – каквато са демонстрирали и с протеста си в понеделник вечер.

„Ако този път парламентът не свърши работа, това ще изкара студентите моментално на улицата – прогнозира още Ивайло Христов. – Дано не си направят криво сметката.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах