Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ивайло Христов спечели и върна „Аскеера“

Не съм съгласен духовността и културата да бъдат заврени най-гадния ъгъл на задния двор

"Няма кой да изчисти боклука от главите на хората", заяви преди дни пред "Площад Славейков" актьорът Ивайло Христов. Снимки: Румен Добрев - Ивайло Христов спечели и върна „Аскеера“

"Няма кой да изчисти боклука от главите на хората", заяви преди дни пред "Площад Славейков" актьорът Ивайло Христов. Снимки: Румен Добрев

Ивайло Христов спечели „Аскеер“ за най-добър актьор в главна роля, но върна наградата. Името му бе обявено преди минути от сцената на Театър „Българска армия“ на тържествена церемония. 

„Забавлявахме се страхотно. Искам да пожелая „На добър час“ на моя син – днес той беше абитуриент, да върви напред. Да благодаря на Фондация „Аскеер“, които вече 24 години правят това прекрасно шоу. Какво друго…? Да! Но тази награда няма да я взема, защото не съм съгласен духовността, културата и изкуството да бъдат заврени в най-гадния ъгъл на задния двор. Не мога да си го позволя, нито моята съвест заради тези, които идват тепърва на сцената и заради онези, които вече ги няма. Честит празник!“, неочаквано заяви от сцената Христов и върна статуетката.

Ивайло Христов бе номиниран в съперничество с Владимир Пенев и Малин Кръстев. А спечели наградата за играта си в спектакъла „Самотният Запад“ на Театър „199“.

В интервюто, което Христов даде преди дни за „Площад Славейков“, актьорът заяви, че не знае как ще реагира, ако получи приза. „Зависи в какво настроение съм, ще му мисля на момента. Всичко, което ме вълнува като гражданин и като творец, го казвам и без да търся специална трибуна. А онова, което в действителност искам да заявя, го правя със спектаклите си“, каза Ивайло Христов и разкри, че за него успехът в театъра трае 2 минути.

„Аскеер“ за главна женска роля бе присъден на Александра Василева.

Наградата за драматургия спечели журналистката Оля Стоянова за пиесата „Покана за вечеря“, поставена в Театър „София“. „За мен е много нетипично да говоря от сцената, не си падам по това, но обичам добрия български театър. Всеки добър текст е добре да се опита да бъде добра литература, поне да се опита. Благодаря на Театър „София“, заяви Стоянова. „Покана за вечеря“ спечели правото да бъде поставена в конкурса за нова пиеса на общинския театър.

На победителите – честито!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg