Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Иван Цанев представя нова книга в Столичната библиотека

Юбилейни четения ще отбележат 80-годишнината от рождението на поета

Иван Цанев. Снимка: Личен архив - Иван Цанев представя нова книга в Столичната библиотека

Иван Цанев. Снимка: Личен архив

Юбилейни четения по повод 80-годишнината на поета Иван Цанев организират в Столичната библиотека. Инициативата на Нов български университет, издателствата „Жанет 45“, „Кралица Маб“, „Литературен вестник“ и библиотеката ще представи част от най-доброто от творчеството на Цанев.

Събитието на 30 ноември ще включва три премиери – представяне на антологичната книга „Археологически разкопки“ (изд. „Жанет 45“), дебют на най-новия брой на „Литературен вестник“ под надслов „Осемдесетият хребет на Иван Цанев“ и представяне на „Изковаване на шедьовъра: Иван Цанев“, критическа книга от проф. Пламен Дойнов (изд. „Кралица Маб“).

Иван Цанев се превръща във фактор в българската поезия още с дебютната си книга „Седмица“ (1968). Следват „Неделен земетръс“ (1973), „Телеграма“ (1977), „Едничка дума“ (1981), „Седмоднев“ (1987), „Стихове и междустишия“ (1995), „Дърво на хълма“ (2001), „Ранни стихотворения“ (2014). През 70-те и 80-те години Цанев се утвърждава и като един от най-добрите български поети за деца, с над десет книги с детски стихотворения и поеми. Той се явява продължител на българските лирически традиции от началото на XX век и емблематичен представител на поетическата вълна т. нар. „тиха лирика“ от 60-те години на миналия век, отбелязват критиците.

Поетът е носител на редица престижни литературни награди – Националната награда Петко Р. Славейков (1991), наградата за детска литература Калина Малина (1993), наградата Иван Николов за цялостно литературно творчество (1997), Националната награда Христо Г. Данов, раздел детска литература (2002), Националната литературна награда Иван Динков (2016) и др. Стихове на Иван Цанев са превеждани на почти всички европейски езици.

Юбилейните четения ще се състоят на 30 ноември от 18 ч. в Американския център на Столична библиотека. Достъпът до залата става със зелен сертификат или отрицателен PCR тест за Ковид-19. В четенията ще вземат участие известни български автори, литературоведи, публицисти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах