СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изкуствен интелект пише и пее в опера

Сценичните решения са създадени с помощта на невромрежа

Изкуственият интелект е помагал в написването на либретото и ще изпълни своя ария на сцена. Илюстрация: classicalnext.com - Изкуствен интелект пише и пее в опера

Изкуственият интелект е помагал в написването на либретото и ще изпълни своя ария на сцена. Илюстрация: classicalnext.com

Мултимедийна опера, създадена в съавторство с изкуствен интелект, ще открие на 3 септември новия сезон на Дрезденската опера „Земперопер“, съобщава на сайта си институцията. Проектът е дело на режисьора и медиахудожник Свен Сьорен Байер.

Операта „Chasing Waterfalls“ (Да преследваш водопади) е създадена от композитора Ангъс Ли в съавторство с изкуствен интелект. ИИ е помагал и на либретиста Кристиан Нойдекер. Сцената за спектакъла е оформена от невромрежа, управлявана от берлинското студио „Sonic Experiences kling klang klong“.

Според сюжета на операта главната героиня, която ще бъде пресъздадена от норвежката певица Еир Индерхауг, влиза във виртуалния свят и среща своите цифрови близнаци. Изкуственият интелект, който е участвал в създаването на операта, ще участва и в интерпретацията ѝ, ще поддържа вокално изпълнителите, но и ще изпее своя собствена ария. Гласът му е генериран с помощта на специални алгоритми върху основата на записи на Еир Индерхауг. Те ще се използват за създаване на „уникално пеене“ за всяко представление.

Невромрежата, която е имала дизайнерски функции, е проектирала на сцената да има истински водопад. Осемметрова скулптура от светодиодни панели ще виси над сцената и ще въплъщава изкуствения интелект. Зрителите също ще могат да допринесат за спектакъла. Всички желаещи ще могат да направят свое  3D-копие с помощта на специален скенер. Получените изображения ще се интегрират в дизайна на сцената преди всяко представление.

Премиерата на операта ще бъде на 3 септември в Дрезден, а през ноември 2022 г. ще бъде представена на фестивала на изкуствата New Vision в Хонконг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС