Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Излизат два нови записа и видео на Дейвид Боуи

В годината, в която се навършват 4 години от смъртта на музиканта

Дейвид Боуи пред камерата на проф. Мартин Ричардсън. Снимка: Университет „Де Монфорт“  - Излизат два нови записа и видео на Дейвид Боуи

Дейвид Боуи пред камерата на проф. Мартин Ричардсън. Снимка: Университет „Де Монфорт“

Два нови записа на Дейвид Боуи ще излязат през 2020 г. Първо ще бъде разпространен дигитален албум с непознати досега изпълнения на популярни песни, който ще излезе в своята цялост през април. Първият запис от албума „Is It Any Wonder?“ – „The Man Who Sold The World“, излезе на 8 януари 2020 г., за да отбележи датата, на която Боуи щеше да навърши 73 години.

Всяка седмица ще бъде пускана нова песен онлайн. По-късно през годината ще се появи и „ChangesNowBowie“ – запис на живо от репетициите на музиканта за 50-тия му рожден ден на „Медисън Скуеър Гардън“ от 1996 г.

И двата записа са на лейбъла „Parlophone Records“ и са част от голяма сделка с попечителския тръст на Боуи за „посмъртна кариера“, отбелязва „Гардиън“. По данни на „Нилсен“, след смъртта на твореца продажбата на албумите му в САЩ скоча с 5000%. 682 хил. копия от албумите му са продадени само в седмицата, в която умира.

До края на 2020 г. не се очакват нови записи от Дейвид Боуи. След смъртта му през 2016 г. бяха пуснати шест албума със записи на живо, сред тях „Serious Moonlight“, „На живо от Берлин (1978)“ и „Гластънбъри 2000“.

Междувременно, тъкмо в годината, в която музикалният свят отбелязва 4 години от кончината на Боуи, негово видео, считано за изгубено досега, ще бъде показано за първи път от заснемането му през 1998 г. Експерименталните кадри, на които изпълнителят върви пред камерата и прави различни пози, продължават половин час и са били съхранявани в Университета „Де Монфорт“ в Лестър, съобщава Би Би Си.

Видеото е заснето от приятеля и сътрудник на Боуи проф. Мартин Ричардсън, който го използва, за да създаде холограма за вложка за албума „Hours“ от 1999-а. На 10 януари то ще бъде показано пред 300 фенове на звездата в Националния космически център на Лестър.

Професорът пътува до Ню Йорк, за да заснеме Боуи в студиото му. Двамата се срещат за първи през 1994 г., припомня си той:

Боуи ми каза: „Когато си готов с проклетата си холограма, всички в страната ще говорят за нея. Аз ще те направя известен“. После се върна на сцената и каза: „Така, какво искаш да направя?“ и си помислих: „Аз ще режисирам Дейвид Боуи, рокзвездата, която ми бе идол като момче!“.

След като 30-минутното видео е превърнато в кратък дигитален запис, холограмата е разпространена на 500 хил. копия от албума.

Вляво: кутията, в която е намерен 30-минутният запис. Вдясно: проф. Ричардсън показва холограмата, създадена от видеото. Колаж: Университет „Де Монфорт“

Боуи, една от най-влиятелните фигури в музикалната индустрия, почина през януари 2016-а на 69-годишна възраст. Последния си албум „Blackstar“ издаде малко преди това.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС