POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Излизат непубликувани текстове на Толкин за природата на Средната земя

Обясненията на Професора за елфската безсмъртност, географията на Гондор и кои раси могат да си пускат бради

Джон Р. Р. Толкин умира през 1973 г., но книгите му и до днес продължават да се радват на огромен интерес. - Излизат непубликувани текстове на Толкин за природата на Средната земя

Джон Р. Р. Толкин умира през 1973 г., но книгите му и до днес продължават да се радват на огромен интерес.

Сборник с непубликувани досега есета на Дж. Р. Р. Толкин за живота в Средната земя и расите, които я населяват, ще излезе през лятото на 2021 г. В книгата, озаглавена „Природата на Средната земя“, Професора дава отговори на въпроси, които отдавна вълнуват читателите, макар и есетата да излизат посмъртно.

Изданието ще се появи с одобрението на попечителския тръст на Толкин. Книгата ще „пренесе публиката обратно в света на „Силмарилион“, „Незавършени предания“ и „Властелинът на пръстените“, се казва в анонса на издателство „Харпър Колинс“. С тяхното лого са излизали и останалите посмъртно публикувани книги на автора, включително „Децата на Хурин“, „Берен и Лутиен“ и „Падането на Гондолин“, отбелязва „Гардиън“.

„Хобит“, първата история на Толкин за Средната земя, излиза през 1937 г. Следва трилогията „Властелинът на пръстените“, където действието продължава да се развива на същия континент. До смъртта му през 1973 г. Средната земя не спира да вълнува Професора.

„За него Средната земя е част от целия свят, който трябва да бъде изследван – казва Крис Смит, директор на издателската къща. – Текстовете му в „Природата на Средната земя“ разкриват пътуването, което той предприема в търсене на по-добро разбиране на уникалното си творение.

Есетата позволяват на читателя „да надникне над рамото на Толкин в самия момент на неговите открития“ , а „на Средната земя отново е вдъхнат живот по изключителен начин“.

Сред въпросите, които ще намерят отговори на страниците на изданието, са и такива, които читателите на Толкин разискват от десетилетия. Ще се дадат детайли за безсмъртието и прераждането на елфите; естеството на Валарите, създатели на Средната земя, имащи силите на богове; ще бъде описана географията на Гондор; отговор ще получи и мистерията кои раси могат да си пускат брада.

След смъртта на Кристофър Толкин, който си отиде през януари тази година само няколко дни след рождения ден на баща си, есетата в „Природата на Средната земя“ са минали под редакцията на Карл Ф. Хостетер, експерт в творчеството на Толкин, председател на Елфската лингвистична задруга и компютърен инженер в НАСА от 1985 г. Хостетер е работил с Кристофър Толкин, който в последните години редактира почти изцяло сам непубликуваните произведения от архива на баща си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90