Излизат непубликувани текстове на Толкин за природата на Средната земя

Обясненията на Професора за елфската безсмъртност, географията на Гондор и кои раси могат да си пускат бради

Джон Р. Р. Толкин умира през 1973 г., но книгите му и до днес продължават да се радват на огромен интерес. - Излизат непубликувани текстове на Толкин за природата на Средната земя

Джон Р. Р. Толкин умира през 1973 г., но книгите му и до днес продължават да се радват на огромен интерес.

Сборник с непубликувани досега есета на Дж. Р. Р. Толкин за живота в Средната земя и расите, които я населяват, ще излезе през лятото на 2021 г. В книгата, озаглавена „Природата на Средната земя“, Професора дава отговори на въпроси, които отдавна вълнуват читателите, макар и есетата да излизат посмъртно.

Изданието ще се появи с одобрението на попечителския тръст на Толкин. Книгата ще „пренесе публиката обратно в света на „Силмарилион“, „Незавършени предания“ и „Властелинът на пръстените“, се казва в анонса на издателство „Харпър Колинс“. С тяхното лого са излизали и останалите посмъртно публикувани книги на автора, включително „Децата на Хурин“, „Берен и Лутиен“ и „Падането на Гондолин“, отбелязва „Гардиън“.

„Хобит“, първата история на Толкин за Средната земя, излиза през 1937 г. Следва трилогията „Властелинът на пръстените“, където действието продължава да се развива на същия континент. До смъртта му през 1973 г. Средната земя не спира да вълнува Професора.

Фантастико

„За него Средната земя е част от целия свят, който трябва да бъде изследван – казва Крис Смит, директор на издателската къща. – Текстовете му в „Природата на Средната земя“ разкриват пътуването, което той предприема в търсене на по-добро разбиране на уникалното си творение.

Есетата позволяват на читателя „да надникне над рамото на Толкин в самия момент на неговите открития“ , а „на Средната земя отново е вдъхнат живот по изключителен начин“.

Сред въпросите, които ще намерят отговори на страниците на изданието, са и такива, които читателите на Толкин разискват от десетилетия. Ще се дадат детайли за безсмъртието и прераждането на елфите; естеството на Валарите, създатели на Средната земя, имащи силите на богове; ще бъде описана географията на Гондор; отговор ще получи и мистерията кои раси могат да си пускат брада.

След смъртта на Кристофър Толкин, който си отиде през януари тази година само няколко дни след рождения ден на баща си, есетата в „Природата на Средната земя“ са минали под редакцията на Карл Ф. Хостетер, експерт в творчеството на Толкин, председател на Елфската лингвистична задруга и компютърен инженер в НАСА от 1985 г. Хостетер е работил с Кристофър Толкин, който в последните години редактира почти изцяло сам непубликуваните произведения от архива на баща си.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах