Софийска филхармония МЕГАБОРД

„Какво пък толкова е направил Солженицин?“

Руска естрадна звезда и актриса се чувства обидена от наличието на улица „Солженицин“ в Москва

Путин връчва държавна награда на Александър Солженицин през 2007 г. Снимка: Кремъл - „Какво пък толкова е направил Солженицин?“

Путин връчва държавна награда на Александър Солженицин през 2007 г. Снимка: Кремъл

„Обидно ми е, че улица в Москва се нарича Солженицин“. Това заяви руската естрадна звезда от 90-те, актрисата Екатерина Семьонова, почетен гост на фестивала „Амурска есен“, цитирана от изданието „Аргументи и факти“.

В интервю за медията тя отговаря на въпрос какво мотивира интелектуалци и творци като Артур Смолянинов и Максим Галкин да говорят против днешна Русия. Според нея, те са „продукт на либерално възпитание“, в което са им внушавали, че да напуснеш Русия е израз на геройство. Тя прави връзка с отношението към носителя на Нобелова награда Александър Солженицин, който е прогонен от Русия през 1974 г. с разпореждане на Президиума на Върховния съвет на СССР.

В Москва имаме улица, наречена Солженицин. Аз може да не съм много образована, чела съм, гледала съм…  – казва Семьонова. – Но не разбирам особено за какви заслуги Солженицин е удостоен с подобна чест? Какво пък толкова е направил за Русия? Според мен няма нищо по-лесно да заминеш в друга страна, да залееш с кал собствената си родина, където си се родил, и по някаква причина после, когато всичко се промени, да се върнеш като герой. До ден-днешен не разбирам защо от Измайлово до Таганка пътувам по улица „Солженицин“. Аз съм коренна московчанка и ми е обидно, че улиците са наречени на хора, които са прецакали страната ни. И виждаме резултата – днешните заминаващи вярват, че герои са тези, които си тръгват и плюят по държавата си.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg