Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Камата от „Троновете“ с нова роля в „Домът на Дракона“

Паралелът е търсен, а камата ще има значима роля в новия сериал (видео)

Тази кама не е случайна, тя има силата да започва войни и да разделя кралства. Снимка: HBO Max - Камата от „Троновете“ с нова роля в „Домът на Дракона“

Тази кама не е случайна, тя има силата да започва войни и да разделя кралства. Снимка: HBO Max

ВНИМАНИЕ, текстът разкрива детайли от сюжета на „Домът на Дракона“!

„Домът на Дракона“ тръгна с рекорден интерес и още първият епизод на сериала хвърли значим паралел към „Игра на тронове“, предшественика му, чийто успех позволи създаването на новата продукция за Таргариените. Дни след премиерата на първия епизод, озаглавен „Наследниците на дракона“, сюжетът загатна предстоящата война между членовете на управляващото семейство и в нея ключова роля ще има оръжие, добре познато от „Троновете“.

Вижте още: ОБРЕЧЕН НА ПРОВАЛ, НЕЗАВИСИМО КОЛКО Е УСПЕШЕН

Приблизително 10 млн. души са гледали премиерата на спинофа само на американска територия – най-голямата премиера в историята на НВО. В една от ключовите сцени в първия епизод крал Визерис среща дъщеря си принцеса Ренира пред гигантския череп на дракона Балерион, звяра на Егон Първи Завоевателя, обединил седемте кралства в едно. Срещата им е съдбоносна – Ренира, току-що разбрала, че баща ѝ най-сетне я приема като наследница на трона, ще разбере тайната на владетелите Таргариен, предавана от поколения на крале и наследници.

Тайната всъщност е пророчеството, което зрителите на „Троновете“ познават добре – дълга зима ще настъпи един ден във Вестерос и злото, което идва със студа, може да бъде победено единствено, ако кралството е обединено, а на Железния трон седи Таргариен. Наред с предсказанието, присънило се на Егон Завоевателя, Визерис показва на дъщеря си кама от валирианска стомана – същата, която – знаем – слага край на Нощния крал и пресича нашествието на белите бродници на юг от Вала.

Преди това историята на камата се развиваше паралелно с конфликтите в Седемте кралства и индиректно предизвика т. нар. Война на петимата крале. Оръжието се появи за пръв път в първия сезон на оригиналния сериал, когато наемен убиец бе пратен да довърши започнатото от Джайм Ланистър и да отнеме живота на Брандън Старк. Обсебена от камата, Катлин преследва собствеността ѝ до края на сезона, докато Кутрето не призна, че е била негова, но я загубил при облог с Тирион Ланистър. Това разкритие на практика дава ход на последвалата кървава война за надмощие и чест.

Няколко сезона по-късно Кутрето предава камата на Бран, вече Триоката врана, и зрителят вече знае, че оръжието е негово, а не на Ланистър. Бран го предава на сестра си Аря, която има уменията да го владее. Същото оръжие отнема живота на Кутрето, а по-късно изненадващо побеждава Нощния крал.

Камата видимо ще изиграе ключова роля и в „Домът на Дракона“ – трейлър и снимки на предстоящите епизоди разкриват, че оръжието някак ще се озове в ръцете на Алисан Хайтауър, дъщерята на Ръката на краля. В трейлъра тя разярено се отправя с него към Ренира.

Читателите на книгата „Огън и кръв“ на Дж. Р. Мартин вече знаят, че Алисан ще се сближи с краля дотолкова, че ще му роди така чакания син, отбелязва фен сайтът „Winter is coming“. Връзката им обаче се влошава не тогава, а когато синът на Ренира изважда окото на сина на Алисан. В яростта си тя настоява, че за да има справедливост, окото на сина на доскорошната ѝ най-добра приятелка също трябва да бъде извадено – последната капка преди да избухне гражданската война.

Появата на камата в „Домът на Дракона“ потвърждава и откритията на Сам в „Троновете“, че Таргариените са били пряко свързани с валирианската стомана и с обсидиана. Така че е възможно наследниците на Дракона да са знаели за ролята, която тези два материала ще окажат при битката с неживите. В Голямата книга, която Сам донася от Цитаделата, се твърди, че Таргариените често украсявали оръжията си с драконово стъкло – обсидиан, а предвид обстоятелствата, при които Ренира получава камата, напълно възможно е предаването на оръжието да е било традиция, прекъсната със смъртта на Лудия крал и изгнанието на Денерис и брат ѝ Визерис, предполага сайтът „Gamerant“. Струва си да се отбележи и богатото находище на драконово стъкло на Драконов камък, седалище на рода Таргариен.

Това е същата кама, която Аря използва, за да убие Нощния крал, потвърждава Райън Кондал, един от шоурънърите на „Дракона“. Разбира се, реквизитът е различен, оригиналът е бил изпратен на снимачната площадка, но екипът имал усещането, че външният му вид не отговоря на дизайна на продукцията. Така реквизитният отдел създава нова дръжка. Това всъщност се вписва в историята на Вестерос и може да се обясни с факта, че в някакъв момент при смяната на собствениците оръжието е било преправено. Тъй като валирианската стомана е рядкост и нови оръжия от нея почти не се произвеждат, логично е притежателите да пазят наличните оръжия като семейна ценност. Затова и камата в „Дракона“ е с различна дръжка, но острието е идентично с онова в „Троновете“, отбелязва Кондал.

Приликата с вече познатото оръжие от „Троновете“ е търсен ефект, обяснява той в интервю – заради „тоновете споделена история“:

„Ще има още паралели между места, сгради и други вече познати неща – казва Кондал. – Действието се развива 200 години преди оригиналния сериал, нормално е да има паралели.“

Тепърва предстои да стане ясно дали камата в „Драконът“ е способна да предизвика подобни сложни интриги като в „Троновете“. Вторият епизод на сериала ще има премиера в понеделник, 29 август.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС