Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Киро Японеца приел да възстанови Двойната къща

Какво предстои за Къщата с ягодите, Финговата къща, Захарна фабрика и Царските конюшни

Април 2017 г. Последните часове на Двойната къща преди да бъде съборена. Снимки: Емил Л. Георгиев - Киро Японеца приел да възстанови Двойната къща

Април 2017 г. Последните часове на Двойната къща преди да бъде съборена. Снимки: Емил Л. Георгиев

Кирил Кирилов, популярен като Киро Японеца, ще възстанови Двойната къща на столичния бул. „Васил Левски“, която събори миналата година. Новината съобщи министърът на културата Боил Банов на среща с медиите, на която бяха представени Мерки за опазване на културното наследство. На срещата присъстваха още зам.-кметът на София Тодор Чобанов и главният архитект Здравко Здравков.

Министър Банов разкри, че заедно с Двойната къща е бил свален специалният статут на още две сгради в центъра на София – една на ул. „Шести септември“ (на Хаджипетров, както отбеляза министърът) и друга на бул. „Цариградско шосе“. НИПК са отнели специалния режим на трите сгради в пакет, по времето на Вежди Рашидов като министър.

„В момента процедурата по градоустройството е спряна, защото по разпореждане на кмета Фандъкова пуснахме ново искане до Министерството на културата да им се преразгледа статута, зад тези сгради стоят огромни финансови интереси“, каза архитект Здравков.

Въпреки гражданската съпротива, Двойната къща бе съборена от Кирилов. Но другите две не са застрашени от събаряне, гарантира Банов и информира, че НИПК ще преразгледа решението си за статута и на трите къщи, включително на Двойната къща.

„Искам да поздравя собственика, който положи усилия, осъзна ключовата функция на централната градска част и къщата ще бъде възстановена цялостно – с необходимите материали, в рамките на визията, която имаше – по проект, който е одобрен. Така че има и добри примери, добри практики. Усещането е, че все повече хора си дават сметка за важността на това да устоят на тенденцията на бързите пари, все повече хора осъзнават каква добавена стойност имат такива сгради“, каза Боил Банов. 

Зам.-кметът Тодор Чобанов, главният архитект Здравко Здравков и министърът на културата Боил Банов

Министърът съобщи още, че Царските конюшни ще получат статут на паметник на културата. Предложението е направено от зам.-кмета Чобанов, за да предотврати решения за трансформация на сградата от нейните собственици.

Положителен развой има и с къщата на архитект Фингов на ул. „Шипка“ – новият собственик на сградата е приел да я възстанови в автентичния ѝ вид.

След санкция от 100 000 лв., наложена през 2016-а на собствениците на Финговата къща на ул. „Шипка“ и обжалвана, с тях е постигнато споразумение.

Архитект Здравков уверява, че зад всеки един успех стои „много труд, срещи с инвеститори“… И даде един от лошите примери в градската среда – Захарна фабрика. Собствениците са глобявани три пъти по 100 000 лв. от Общината за произвола, на който са оставили комплекса. Но от дължимите 300 000 лв. Общината е успяла да събере само 50 000 лв. Но зам.-кметът Чобанов твърди, че няма да отстъпят – Захарна фабрика ще запази архитектурния си облик.

Къщата с кулата в квартал „Лозенец“, съборена преди дни, няма статут на паметник на културата. През 2015-а от Общината са поискали от Министерството на културата преразглеждане снемането на статута ѝ – информира Тодор Чобанов – но в НИПК са отказали. Отказът е поради различни причини – липсата на среда за ансамбъл, а и заради редица външни намеси в оригиналната ѝ конструкция.

„Това може би не е най-великата къща, но тя формира историческия облик на квартала, което е важно – защото опазването на културното наследство не е самоцел, то не се прави, за да може някой да се занимава с тези процедури, а за да се съхранява градската памет и усещането за историчност. Щом гражданите в квартала са припознали тази къща като знакова в някакъв контекст, значи тя е важна за тях. В такъв случай администрацията трябва да я пази. Както и в други случаи, ние сме убедени, че мотивите за свалянето на статута ѝ не са достатъчно сериозни“, обясни Тодор Чобанов.

Ситуацията с Къщата с ягодите на столичната ул. „Сан Стефано“ също има развитие. Архитект Влади Калинов обясни пред медиите, че собствениците са използвали възможност, която дава Законът за културното наследство – паметникът на културата би могъл да бъде запазен чрез преизграждане – и формално собственикът спазва закона. Но от Общината настояват къщата да не бъде разрушавана и след това изграждана, а да бъде възстановена колкото може по-близо до първоначалния ѝ вид.

„Философията е оригиналът да бъде запазен максимално – това важи за всички случаи. Многократно и в Министерството на културата, и в Общината сме спирали намерения за Къщата на Яворов, защото имаше желание да се преизгради. В Къщата с ягодите не е живяла историческа личност – но когато става дума за къщи, свързани с ключови фигури от нашата история, култура и духовност, оригиналът е страшно важен. Не е все едно дали това са тухлите от времето, в което Яворов е живял, или са нови имитации на старите – политиката за опазване на наследството е да се съхрани колкото може повече от оригинала“, уточни Тодор Чобанов.

Банов отбеляза, че по всички предложения на Общината са завели преписки и действат.

„Мога да кажа, че откакто съм министър на културата, си държа на думата – и не само в София, а и в цялата страна, всичко, което се прави, е строго съобразено с буквата на закона и с логиката на опазването и съхраняването на културното наследство“, каза Банов.

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов и главният архитект на София Здравко Здравков предлагат освен рестрикции, за собствениците на къщи паметници на културата да има и стимули: един от тях е освобождаването от данък сгради, ако притежателите на такива къщи докажат, че са добросъвестни стопани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg