Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книжарят, заради когото Хонконг се скара с Китай

Петима души от издателство, критикуващо Пекин, бяха задържани миналата година

През юни Уинг Ки получи позволение да се завърне в Хонконг. След това той заяви пред журналисти, че е бил отвлечен от специалните сили в Китай и бил принуден да „признае“ вината си. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Книжарят, заради когото Хонконг се скара с Китай

През юни Уинг Ки получи позволение да се завърне в Хонконг. След това той заяви пред журналисти, че е бил отвлечен от специалните сили в Китай и бил принуден да „признае“ вината си. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Властите в Хонконг отказват да предадат книжар, задържан в континенталната част на Китай. Според тях няма законово основание да се екстрадира Лам Уинг Ки, работил за издател, публикувал критични книги за управляващите в Пекин.

Китайската полиция твърди, че Уинг Ки е в нарушение на мярката си за неотклонение и заплашва с по-нататъшни действия, ако той не се върне, пише Би Би Си. Книжарят бе задържан миналия октомври, а същата участ имаха и четирима негови колеги.

През юни Уинг Ки получи позволение да се завърне в Хонконг. След това той заяви пред журналисти, че е бил отвлечен от специалните сили в Китай, принуден да „признае“ вината си и му е било отказано правото да види семейството си и адвокат.

Във вторник държавната информационна агенция „Синхуа“ съобщи, че Уинг Ки е получил официално нареждане да се върне в континенталната част на Китай, в противен случай „ще се вземат други законови мерки“. Но от Хонконг заявиха, че книжарят няма да бъде изпратен обратно.

„Няма законово споразумение за прехвърлянето на дадено лице към Китай и правителството на Хонконг ще се отнася с всички случаи в съответствие със законите в Хонконг“, се посочва в позиция на властта в специалния административен район.

Според местното законодателство китайската полиция няма правомощия да действа в Хонконг, управляван на принципа „една държава, две системи“. Случаят обаче вече предизвика международно внимание като пореден опит за цензура на свободното слово от страна на Пекин.

Общо петима души изчезнаха в периода октомври – декември миналата година в Китай. Трима от тях, сред които генералният мениджър на издателството, нарочено от Китай, се върнаха през март. Уинг Ки се прибра в Хонконг през юни. Съсобственикът на учрежденията, Ги Мин Хай, все още е в неизвестност.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС