Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Книжарят, заради когото Хонконг се скара с Китай

Петима души от издателство, критикуващо Пекин, бяха задържани миналата година

През юни Уинг Ки получи позволение да се завърне в Хонконг. След това той заяви пред журналисти, че е бил отвлечен от специалните сили в Китай и бил принуден да „признае“ вината си. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Книжарят, заради когото Хонконг се скара с Китай

През юни Уинг Ки получи позволение да се завърне в Хонконг. След това той заяви пред журналисти, че е бил отвлечен от специалните сили в Китай и бил принуден да „признае“ вината си. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Властите в Хонконг отказват да предадат книжар, задържан в континенталната част на Китай. Според тях няма законово основание да се екстрадира Лам Уинг Ки, работил за издател, публикувал критични книги за управляващите в Пекин.

Китайската полиция твърди, че Уинг Ки е в нарушение на мярката си за неотклонение и заплашва с по-нататъшни действия, ако той не се върне, пише Би Би Си. Книжарят бе задържан миналия октомври, а същата участ имаха и четирима негови колеги.

През юни Уинг Ки получи позволение да се завърне в Хонконг. След това той заяви пред журналисти, че е бил отвлечен от специалните сили в Китай, принуден да „признае“ вината си и му е било отказано правото да види семейството си и адвокат.

Във вторник държавната информационна агенция „Синхуа“ съобщи, че Уинг Ки е получил официално нареждане да се върне в континенталната част на Китай, в противен случай „ще се вземат други законови мерки“. Но от Хонконг заявиха, че книжарят няма да бъде изпратен обратно.

Америка за България

„Няма законово споразумение за прехвърлянето на дадено лице към Китай и правителството на Хонконг ще се отнася с всички случаи в съответствие със законите в Хонконг“, се посочва в позиция на властта в специалния административен район.

Според местното законодателство китайската полиция няма правомощия да действа в Хонконг, управляван на принципа „една държава, две системи“. Случаят обаче вече предизвика международно внимание като пореден опит за цензура на свободното слово от страна на Пекин.

Общо петима души изчезнаха в периода октомври – декември миналата година в Китай. Трима от тях, сред които генералният мениджър на издателството, нарочено от Китай, се върнаха през март. Уинг Ки се прибра в Хонконг през юни. Съсобственикът на учрежденията, Ги Мин Хай, все още е в неизвестност.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3