POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Когато музиката е по-важна от красотата

Завръщането на „Постмодърн Джубокс“ в София - триумфално и затрогващо

Портрет на гласовете от постмодерния джубокс с публиката в София. - Когато музиката е по-важна от красотата

Портрет на гласовете от постмодерния джубокс с публиката в София.

Второто гостуване на „Постмодърн Джубокс“ у нас (отново в НДК, но този път в зала 1, пълна догоре, включително и втори балкон) може да се определи с една дума – триумф. Почти сигурно е, следващия път на организаторите ще им се наложи да търсят по-голямо място.

Шоуто продължи малко повече от два часа, които минаха на един дъх. През това време групата разходи публиката из най-силните години на американския поп (рагтайм, джаз, суинг, ду-уоп, соул). Това са няколко десетилетия от първата половина на ХХ век, когато как пееш беше по-важно от как изглеждаш, но и във външния вид винаги имаше стил и класа. Никой не можеше да стане звезда само с рекламни трикове и предизвикателен имидж. И всички пееха и свириха сами, с душа и сърце, а не със софтуер и секвенсери.

Вокалистката Майя Сайкс, кларнетистът Бен Голдър-Новик, тромбонистът Лемар Гилъри и контрабасистът Адам Кабота. Снимки: Емил Георгиев

„Постмодърн Джубокс“ изпълняват такава музика. И само за няколко години проектът на Скот Брадли стана толкова популярен, че вече е в състояние да се оправя в живота самостоятелно, без физическия надзор на баща си. Брадли би могъл да си стои вкъщи, да подбира новите хитове, на които да придаде старо, но златно звучене, и да прибира парите. Е, това вече се случва – в момента два състава с името Scot Bradley’s Postmodern Jukebox изнасят едновременно концерти в Европа (и може би други два по други континенти).

Певицата Сара Нимез, барабанистът Дейв Тедески и кларнетистът Бен Голдър-Новик

За нас остава да се чудим дали видяхме по-добрият от двата. Но не много – защото тези 11 музиканти, които излязоха снощи на сцената в Зала 1 – три певици, двама певци, петима инструменталисти (пиано, бас, барабани, кларнет/саксофон и тромбон) + една танцьорка, бяха от много висока класа – и като музиканти, и като шоумени. Както и целият им спектакъл – включително и костюмите.

Барабанистът Дейв Тедески и танцьорката Аниса в ефектен номер

Кларнетистът Бен Голдър-Новик и тромбонистът Лемар Гилъри

Това, че не видяхме всички познати лица и гласове от клиповете в YouTube (то не е и възможно, само вокалистите дотук са 70) не беше проблем. Няма как да споменем имената на всички, които свириха и пяха във вторник вечерта в НДК под ръководството на музикалния директор на формацията, контрабасиста Адам Кабота. Но не можем да пропуснем Лаванс Коули – с неговия грамаден вокален обхват, представен много впечатляващо в Halo на Бионсе, или пък очарователната Майя Сайкс – която се чувства еднакво удобно в рапа, джаза, скат пеенето и блуса. В YouTube вече маже да се намери нейното изпълнение на Creep („Рейдиохед“) – и то ми се стори дори по-вълнуващо това с Хейли Райнхарт в оригиналния кавър на „Постмодърн Джубокс“.

https://youtu.be/iNSq3idt9Hg

https://youtu.be/008Nq10eA7o

В шоуто имаше и два специални български момента – един забавен и един затрогващ. Първият бе, когато Робин Адел Андерсън излезе на сцената и заговори на български. Но – за разлика от други гостували у нас звезди, не се ограничи с едно „Добър вечер“ и „Благодаря“. Всъщност разказа – на доста приличен български – цяла шеговита история. Вторият момент дойде малко преди края, когато и без това всички вече бяха на крака – красива пиано версия на „Хубава си, моя горо“ с участието на цялата публика.

Има моменти, когато мобилните телефони не дразнят по време на концерт.

Преди това чухме хитове като Bye Bye Bye на NSYNC, My Heart Will Go On на Селин Дион, Radioactive на Imagine Dragons (със силно бийтбокс включване на Блейк Люис), Thrift Shop на Macklemore, Hey Ya! на OutKast, Juicy на Notorious B.I.G., Forget You на Сийло, както и All About That Bass на Меган Трайнър.

Накрая по традиция групата се нареди с гръб към залата, за да се снима с публиката. На снимката, публикувана на Фейсбук страницата на „Постмодърн Джубокс“, прочетохме:

„София! Тази вечер бе толкова специална, че ни хареса всеки миг от нея! Каква фантастична публика <3 Кой беше любимият ви момент от шоуто?“

Твърде много бяха, за да отговорим лесно.

Портретът на „Постмодърн Джубокс“ с българската публика, заснет откъм залата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90