Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кой кой е в Школата на фолк историците

Няма значение каква е истината, важното е да е увита в сензация

Николай Овчаров твърди, че гробът на Орфей е в светилището край с. Татул. - Кой кой е в Школата на фолк историците

Николай Овчаров твърди, че гробът на Орфей е в светилището край с. Татул.

Ванга, Петър Дънов и вампирът от Созопол са новата света троица на медийна България. Стане ли природен катаклизъм, знайни и незнайни, реални и виртуални издания вадят от килера предсказания на пророчицата от Рупите и Бащата на Бялото братство. Когато трябва да рекламираме България пред чуждите туристи пък, вече не наблягаме на киселото мляко и Казанлъшката гробница, а на прободен в сърцето скелет от древна Аполония. Няма значение каква е истината, важно е да е увита в сензация, за да бъде осребрена.

Т. нар. Созополски вампир от две години насам снове по трасето София-Созопол и гастролира в съответните музеи. Пълни касичките им, а директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров доволно потрива ръце. Именно той е идеологът на вампирския туризъм у нас и най-виден представител на т.нар. Школа на фолк историците. Член на този кръг е и археологът проф. Николай Овчаров, чиито хипотези граничат с фолклора и често падат отвъд. Малко след Димитров, Овчаров също откри „вапмир“ – на Перперикон. Междувременно посочи гроба на Орфей – в светилището му край с. Татул. От митологията знаем, че Орфей е бил разкъсан от вакханки, а частите от тялото му били хвърлени в река Хеброс (днес Марица), тя ги отнесла до остров Лесбос, където били погребани…

Фолк учените обикновено подценяват зрителите и редовно бълват сензационни теории, за да попаднат в медиите, а после някакси нагласят фактите. Така набеденият за вампир от проф. Димитров дебютира като монах, после манастирът отесня на душата му и стана кръвождания пират Кривич, вилнял по Черноморието преди 700 години. Ако в Археологическо лято 2014 бъдат открити още прободени скелети по тези места, нищо чудно медийният герой да се сдобие с нова самоличност и антураж. А Божидар Димитров и Николай Овчаров отново ще са в списъка с най-четените новини.

Великата шаячна правда на тези учени е непременно да разполагат с вниманието на обществото, с което общуват през екрана. Инструментариумът на Божидар Димитров позволява дори да цитира Ванга, когато професионалните му каузи го налагат. Преди два месеца в свое интервю шефът на НИМ разкри как преди години петричката врачка му казала, че България няма да се оправи, докато не се възстановят Боянската църква, църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново и Голямата базилика в Плиска!?! Първите два храма са реставрирани, а за третия са нужни 8 милиона лева. Димитров не споменава дали Ванга го е успокоила, че тези пари ще се намерят…

Любопитно е, че освен до ясновидката, професорът се допитва и до… Светата Дева. Иначе е заклет атеист.

Може да сте позабравили историята от 3 юли 2008-а. Тогава София осъмна от взривовете във военните складове в Челопечене. Същия ден към столицата пътуват трите чудотворни икони на Богородица – Рилската, Троянската и Бачковската.

„Oт 30 г. ставам в 7 без 5, но този път се събудих в 6, 20 ч., стреснат от странен сън – пристигнал съм по-рано на работа и реших да обиколя градината на Националния исторически музей, – разказва Димитров. – Тогава видях в единия ъгъл жена с бяла роба да мие краката си с роса. Доближих се и я попитах: „Госпожице, как влязохте през високата ограда?“ А тя се обърна и сдържано ми отговори: „Аз съм Света Богородица. Мога да се появя навсякъде. Ти влизай в музея и отвори всички врати и прозорци. След малко ще стане голямо нещастие в София.“ Историкът тръгнал да се прибира към сградата на НИМ. Тогава чул зад гърба си думите на жената: „Няма да загине никой, защото трите ми икони са тръгнали към София. Много сте грешни, софиянци, но този път ще ви простя. Това ще ви е за последно“.

За греховете човешки и отърсването от всяка завист и лоши мисли говори и Петър Дънов. Жълтата преса не спира да ни го напомня с повод и без повод, а при всяко по-осезаемо люшкане на земята куп издания прибират стотинките на читатели с напомняне какво е провидял Учителя Беинса Дуно след Чирпанското земетресение от 14 април 1928 г. „Казвам: всичко това не зависи от никаква философия, от никакви философи. Само Бог разполага със съдбините на София… Сега я държи на везни в ръцете си и я претегля… Докато Той държи София в ръцете си, никакво земетресение няма да стане. Остави ли везните на земята, земетресението ще дойде – и съдбата на София е решена”.

Ако се вярва на всичко, бълвано от най-тиражните вестници, предрешена изглежда съдбата и на останалата България. Според последни „данни“ Ванга уж била предрекла нов потоп, след който Черно море щяло да стигне до Сливен. Кога ще стане и дали изобщо пророчицата е казвала нещо подобно, не е ясно – важно е таблоидите да стреснат контингента си.

Според подобни недостоверни публикации, които обаче се радват на грандиозен интерес, пророчицата твърдяла, че през първата половина на XXI век Черно море ще разшири територията си и части от него ще навлязат във вътрешността на страната. В резултат на земетресенията и пороите значителна част от Пирин планина ще потъне в морето и ще опре в Родопите.

Руският депутат Антолий Лубченко твърди, че когато бил при Ванга през 1996-а, тя му казала, че потопът ще се случи след около 3-4 десетилетия, когато „голямо космическо тяло ще достигне до Земята и ще се удари във водата, а вълните ще отмият от лицето на земята много народи“.

Най-страшната част от предсказанията на Ванга сочи, че слънцето ще изгасне за три години. В това време ще оцелеят само добрите, а всички останали, които се правят на хитри – ще загинат. След това на Земята ще настъпи много добър живот и безсмъртие.

Подобни картини на тема „Апокалипсис“ има поне от 2000 години насам, защото човечеството все чака края на света. За съжаление, докато уж сериозни учени и издания се занимават с въпроси на есхатологията, поредната реколта кандидат-студенти хвърля бисери на изпитите в Алма Матер. Вина за това имат както медиите, така и звездите от Школата на фолк историците, за които е невъзможно да разказват за миналото, без да го украсят с пикантерии.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg